2024 yılı ÖTV araç muafiyeti ne kadar?

Türkiye'de engelli vatandaşların ÖTV'siz araç alabilmesi için onlara sunulan limit 2024 yılı itibariyle artırılacak.

Türkiye'de engelli vatandaşların ÖTV'siz araç alabilmesi için onlara sunulan limit 2024 yılı itibariyle artırılacak. Her yıl yeniden değerleme oranına göre artan ÖTV'siz araç alımında da üst limit, 2024 yılında yüzde 58,46 oranında artacak.

ENGELLİ ARAÇ ALIMI ÖTV MUAFİYETİ

Engelli bireyler, engellilik yüzdeleri %90 ve üzeri ise sıfır araç alırken ÖTV'den muaf tutulur. Dolayısıyla yüzde 90 özürlü raporu ile araba almak için ÖTV ödemek zorunda kalmazsın. Ancak %90 engelli bireylerin H sınıfı ehliyete sahip olması gerekir.

Engelli araç alımlarında rapor alabilmek için de en az yüzde 40 oranında engelli raporunuzun olması gerekirken 1 Ocak 2016 tarihinden önce engelliler için de özel olarak hazırlanan H tipi sürücü belgeleri var. Bunun yanında da engelli bireyler için de üretilen araçların da kullanımı için bu ehliyet türünün de elde edilmesi zorunlu tutulmuştu. Bugün ise engelli vatandaşlar da herkes gibi A veya B grubu ehliyet alma hakkına da sahip.

Türkiye'de taşıtta ÖTV, yüzde 45 ile yüzde 225 arasında. Yüzde 40 üzeri engelli araç alımı şartları şu şekilde:

En az %40 oranında uzuv kaybı olmalıdır.

Tam teşekküllü yetkili bir hastaneden alınan engelli raporunda kişide %40-%89 arası engellilik oranı olduğunun belirtilmeli ve raporda sürücü belgesi alabileceğine dair ibare bulunmalı.

Kişinin engel durumu aksamlı araç kullanımını zorunlu kılıyorsa engelli raporunda “Tertibatlı araç kullanır” ibaresi yer almalı. Aksi halde “Tertibatlı olmaksızın ÖTV indiriminden faydalanır” ibaresine yer verilmeli.

Yüzde 40 ile 89 arası engelli olanlara ÖTV indirimi yüzde 26.3 oranında oluyor.

Yüzde 90 ve üzeri engelli olanlar

Engelli kişinin en az %90 oranında uzuv kaybı olmalı ve bu durum tam teşekküllü bir hastaneden alınan engelli raporunda belirtilmeli.

Raporda “ÖTV istisnalı araç kullanabilir” ibaresi yer almalı.

Bu kişilere ise ÖTV'siz araba verilir.

2024 YILINDA ÖTV'SİZ ARAÇ ÜST LİMİT KAÇ TL?

2023 yılında 1 milyon 4 bin 200 lira olarak uygulanan ÖTV'siz araçta üst limiti yüzde 58 oranında zamlanacak ve 1 Ocak 2024'ten sonra 1 milyon 591 bin 255 TL olacak.