• Haberler
  • Sağlık
  • Eris Varyantı Nedir? Nasıl Bulaşır? Belirtileri Nelerdir?

Eris Varyantı Nedir? Nasıl Bulaşır? Belirtileri Nelerdir?

Ülke genelinde dikkatleri üzerine çeken Eris varyantı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapılan açıklama ile gündeme geldi. Fahrettin Koca'nın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşıma göre, Türkiye'de 9 kişide Eris varyantı tespit edildi. Bu gelişme sonrası, Eris varyantının belirtileri, bulaşma etkileri ve daha fazlası araştırılmaya başlandı. İşte Eris varyantı hakkında merak edilenler...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yaptığı açıklamalardan sonra ülkemizde Eris varyantı konuşulmaya başlandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda ise, Türkiye’de Eris varyantı 9 kişide görüldüğünü tespit edildiğini açıkladı. 

Sağlık Bakanı Koca'nın sosyal medya hesabından yaptığı açıklama şu şekilde: “ENDİŞE KONUSU SAYILMAYACAK BİR GELİŞME. Hasta etme gücünün (virülansının) düşüklüğünü bildiğimiz Eris varyantı Referans Laboratuvarımızda yapılan incelemede 9 kişide görüldü. Yurtdışı temaslı ve aynı ildeler. Mevcut tedbirlere ve gündelik hayatımıza devam edeceğiz. Durum başka ülkelerde yaygın, bizde de ortaya çıkması muhtemeldi. Büyüklerimizi, kronik hastalarımızı koruyacağız.” İfadelerini kullandı. 

ERİS VİRÜSÜ NEDİR?

Eris virüsü, aynı zamanda Eris adıyla anılan bir alt varyant olarak bilinen ve Sars-Cov-2'nin Omicron varyantından türemiş bir alt türdür. Bilimsel adı EG.5.1 olan bu alt varyant, ilk kez 31 Temmuz'da görüldü, ancak aslında mayıs ayının sonlarına doğru ortaya çıkmış olabileceği düşünülmektedir. İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı'na (UKHSA) göre, Eris varyantı ülke genelinde yeni vaka sayısının yaklaşık yedisinde bir rol oynamaktadır. Hastalık, olumsuz hava koşulları ve bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarla ilişkilendirilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü, bu varyantı EG.5.1 olarak tanımlamaktadır.

Eris Varyantı Nedir? Nasıl Bulaşır? Belirtileri Nelerdir?
ERİS VARYANTI NASIL BULAŞIR?

Eris varyantı, enfekte bir kişi tarafından öksürme, hapşırma, konuşma veya nefes alma sırasında havada bulunan küçük damlacıklar aracılığıyla bulaşır ve sağlıklı bir kişi tarafından solunum yoluyla alınabilir.

Eris Varyantı Nedir? Nasıl Bulaşır? Belirtileri Nelerdir?

ERİS VARYANTI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Eris virüsünün ana semptomları, büyük ölçüde Omicron varyantıyla benzerlik göstermektedir. Bunlar arasında boğaz ağrısı, burun akıntısı, tıkalı burun, hapşırma, balgamsız öksürük, baş ağrısı, balgamlı öksürük, ses kısıklığı, kas ağrıları ve koku alma duyusunda değişiklik bulunmaktadır. Bununla birlikte, nefes darlığı, koku kaybı ve ateş gibi semptomlar, ana semptomlar arasında yer almamaktadır.