• Haberler
  • Sağlık
  • Havalar Soğuyor, Hastalıklar Artıyor! Bunlara Dikkat Edin!

Havalar Soğuyor, Hastalıklar Artıyor! Bunlara Dikkat Edin!

Hava sıcaklıklarının düşmesi ile çeşitli türde hastalıklar etrafta adeta kol geziyor. Grip soğuk algınlığı, nezle gibi pek çok hastalık, özellikle mevsim değişiklikleri ve kış aylarında karşımıza daha sık çıkıyor. Peki ne yaparak hasta olmaktan kurtulabiliriz? İşte kış boyu size yardımcı olabilecek bazı öneriler…

Hava sıcaklıklarının düşmesi ile çeşitli türde hastalıklar etrafta adeta kol geziyor. Grip soğuk algınlığı, nezle gibi pek çok hastalık, özellikle mevsim değişiklikleri ve kış aylarında karşımıza daha sık çıkıyor. Peki ne yaparak hasta olmaktan kurtulabiliriz? İşte kış boyu size yardımcı olabilecek bazı öneriler…

Hasta olmamak ve sağlıklı kalmak, elbette ki birçok faktöre bağlı. Ancak bu faktörlerden en önemlilerinden birisi de bağışıklık sistemini güçlü tutmak. Ancak bağışıklık sisteminin güçlenmesi de pek çok faktöre bağlı bir durum. Bu nedenle sürekli sağlıklı kalmak için biraz çaba göstermek ve dikkat etmek gerekiyor.

Farklı hastalıklarında çoğalmış olduğu günümüzde, bağışık sistemini güçlendirmek ve sağlıklı kalabilmek oldukça önemli. Artık hastalanınca iyileşmek için yapacaklarımızdan daha çok nasıl sağlıklı bir şekilde kalabilir ve hasta olmayı engelleyebiliriz konuşuyoruz. Bu yazıda, bu konudaki temel olarak dikkat edilmesi gerekenleri sizlerle paylaşacağız.

Sağlıklı Kalabilmek İçin Mutlaka Uyuması Gereken Şartlar

Çevremizde her gün birçok farklı hastalıklarla karşılaşıyoruz. Bu hastalıkların bazıları salgın şeklinde yaşanıyor. Hele kışa girmek üzere olduğumuz bugünler de ve mevsim değişikliği esnasında, çok kişide soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklar görülüyor. Tüm bunların önüne geçebilmek için güçlü bir bağışıklık sistemine ihtiyaç var. Peki bağışıklık sistemini nasıl güçlendireceğiz.

Güçlü bir bağışıklık için ilk önce vücudumuzu denge tutmamız gerekiyor. Bunun için düzenli ve yeterli bir uyku, doğru ve sağlıklı bir beslenme ve hareketli bir yaşam tarzına ihtiyacımız var.

Sadece bazı taze meyveleri ve sebzeleri tüketerek sağlıklı kalmak mümkün olmayabilir. Vücut için gerekli vitaminleri, mineralleri, lifleri ve antioksidanları alabilmek için beslenmemizi dengeli bir şekilde yapmamız şart. Portakal, limon, mandalinadan C vitamini alırken, almadan lif, muzdan potasyum, üzümden antioksidan alabiliriz. Bunun için de tükettiklerimize ve içeriklerine mutlaka dikkat etmemiz gerek. Ayrıca gün içinde bol su tüketmek, sağlık açısında oldukça önemli bir noktadır.

Uyku da vücudumuzu dengede tutabilecek en önemli faktörler arasında. Yetersiz bir uyku, vücudun tüm dengesini bozacaktır. Hormonların salgılanması gibi önemli faktörleri birebir etkilene uyku, hastalık halinde vücudun koruyucu etmenlerinin güçlenmesini sağlar. Bunu için günde 7 ila 9 saat arasında uyumaya özen gösterin. Ayrıca vücut, uyku sırasında kendini onarabilecek bir duruma da geçmektedir.

Hareket etmek de bedenimizin sağlıklı kalabilmesi açısından oldukça önemli bir etmen. Düzenli olarak yürüyüş yapmak ve vücuda iyi gelecek bazı hareketleri tekrarlamak, bedeninizi de zihninizi de güçlendirecektir. Güçlü bir vücut, hastalıklar karşısında çok daha iyi bir savunma üretecektir.

Dikkat edilecek bir diğer durum ise aşılama. Sene içerisinde zamanı geldiğinde, grip aşısı, zatürre aşısı yaptırmak, hastalık yaşama riskinizi oldukça azaltacaktır. Son olarak olabildiğince stresten uzak durmak, hijyen kurallarına dikkat etmek ve giyiminizi hava şartlarına uygun olarak tercih etmek, sağlıklı kalma konusunda size büyük katkı sağlayacaktır.