• Haberler
  • Sağlık
  • Pizza ve Hamburger Yiyerek Zayıflamam Mümkün Mü? İşte Tüm Detayları İle OMAD Diyeti!

Pizza ve Hamburger Yiyerek Zayıflamam Mümkün Mü? İşte Tüm Detayları İle OMAD Diyeti!

Son yılların en çok konuşulan OMAD diyeti, yine son haftalarda gündeme geldi. Bu diyette, diğer diyetlerde olduğu gibi hamburger, pizza yemek yasak değil. Ancak bu diyet programında yalnızca bir öğün yemek yiyebiliyorsunuz. İşte OMAD diyetine dair tüm merak edilenler…

OMAD, İngilizce ‘One Meal a Day’ ifadesinin kısaltılmış şeklidir. Bu ifadeyi Türkçeleştirirsek ‘Günde 1 Ögün’ gibi bir anlama gelmektedir. Bu diyet programını şu şekilde özetlemek mümkündür: 24 saat diliminden oluşan bir günün yalnızca 1 saatinde beslenme gerçekleştirilir ve geri kalan 23 saat boyunca ise vücut aç bırakılır. Bu diyet programı, arlıklı orucun bir çeşidi olarak görülmektedir.

OMAD’ın en çok dikkat taraflardan birisi de yiyecek kısıtlaması yapmıyor olması. Saat olarak büyük bir kısıtlama içermekte olan bu diyet programı, bir saatlik süre boyunca, kişinin her şeyi tüketebilmesini mümkün kılıyor. Yemek yemeye izin verilen o bir saatlik süre zarfında, hamburgerden pizzaya, çikolatalı pastadan patates kızartmasına kadar pek çok şey tüketmeniz mümkün. Ancak 23 saatlik açlık süreci başladığında ise yalnızca su ve çay, kahve gibi sıvı içecekler tüketebiliyorsunuz.

OMAD Diyeti Ne Kadar Etkili ve Sağlık Açısından Zararı Var Mı?

Sağlık nedenlerinden dolayı ya da zayıflamak için diyet yapmakta olan birçok kişi, severek tükettiği birçok besini tüketemiyor olmaktan ve bu konuda kendilerini sınırlandırıyor olmaktan dolayı şikayetçi olabilmekte. Ancak OMAD diyetinde istediğiniz gıdayı tüketme şansı veriliyor fakat günde sadece bir öğün, bir saat. Bu durum, pek çok kişinin ilgisini çekiyor. Kilo vermek isteyen ama hamburger yemekten vazgeçmek istemeyenler için OMAD diyeti oldukça cazip bir seçenek gibi duruyor. Ancak bu diyet ne kadar etkili ya da sağlık açısından bir zararı bulunuyor mu? İşte bu soruların cevapları merak ediliyor.

Uzmanlara göre, kişinin kendisini bütün gün aç bıraktıktan sonra fast food ile beslenmesi ve sağlıklı gıdalar tüketmesi hiç de sağlıklı bir tercih olarak görülmüyor. Diyet her ne kadar bir miktar kilo vermeyi sağlıyor olsa da sağlık açısında ciddi sıkıntılar da yaratabiliyor. Uzmanlara göre, eğer beslenme içeriğinde yeteri kadar mineral ve vitamin alınamazsa, çok büyük sağlık sorunları ortaya çıkabilir.

Konu ile ilgili olarak uzmanlar, sağlıklı bir vücut için dengeli beslenmenin önemine dikkat çekmekte. 23 saat boyunca aç bırakılan bir vücuda, birden fast food tarzı besinler almanın, yağlı ve yüksek karbonhidratlı yiyecekler tüketmenin, kalp ve damar hastalıkları, şeker hastalığı gibi hastalıkları tetiklemesinin yanı sıra başka problemlere de yol açacağı söyleniyor. Bu şekilde bir beslenme tarzını benimsemenin ilerleyen süreçte yeme bozukluklarına da yol açabileceğine dikkat çeken uzmanlar, kişilerin dengesiz bir beslenme sonucunda vitaminsizlik çekebileceğine işaret etmekte.

Uzmanlara göre OMAD diyeti, kilo vermeye yardımcı olsa da bunun uzun vadede çeşitli sağlık sorunları yaratabilir. Bu diyet yerine dengeli bir şekilde beslenmeyi öneren uzmanlar, kişilerin kalori alımlarına dikkat ederek ve egzersiz yaparak kilo vermelerinin daha doğru olduğunu vurguluyor.