Buse Şenyürek

Öğrenciyken Yurt Dışına Çıkmanın Yolları

Buse Şenyürek

Öğrenciyken yurt dışına çıkmanın yolları, eminiz ki birçoğunuz tarafından merak edilip araştırılmış bir konudur. Peki yurt dışına çıkmak için birbirinden farklı alternatiflerinizin olduğunu biliyor muydunuz? Özellikle de Avrupa ve Amerika yolculukları, öğrencilerin yurt dışına çıkması konusundaki en büyük hayalleridir. Farklı kültürler, farklı yerler ve farklı ülkeler görmek elbette ki birçok öğrencinin hayali. Mesela eğitim öğretim zamanında Fransa’ya gitme deneyimi yaşamış ve Eyfel Kulesi’nin önünde güzel bir poz vermiş olmayı hangi öğrenci istemez ki?

Ortaokuldan tutun ki üniversiteye kadar birçok kurum, öğrencilerin yurt dışına çıkabilmesi için farklı programlar düzenler. Mesela buna ilk olarak Öğrenci Değişim Programları örneğini verebiliriz. Bu sayede hem yeni yerler görmüş olacak, hem de bambaşka ülkelerde çalışmış olmanın deneyimini edineceksiniz. Bunu CV’nize yazmanız, size ilerili iş hayatınızda inanılmaz katkılar sağlayacaktır.

Ancak ülkemizde öğrencilerin yurt dışına çıkma imkanı, olağandan daha da zor bir şeymiş gibi gösteriliyor. Evet, bizim ülkemizden kalkıp da gelişmiş dünya ülkelerine bir anda gidebilmek kolay değildir. Ancak bunu gerçekten çok ister ve uğraşırsanız, o zorluğu yeneceğinize inanmalısınız. Biz de siz değerli öğrencilerimiz için çok önemli bir içerik hazırladık. Bu içerikte, bir öğrencinin yurt dışına çıkmak için yapması ve bilmesi gereken her şeyi görebileceksiniz. Yurt dışı macerası için çok heyecanlıyız, o halde içeriğimizin detay kısmına geçiş yapalım.

Öğrenci Değişim Programları Nelerdir?

İngilizce adı Student Exchange Program olarak bilinen öğrenci değişim programları, bir öğrencinin bulunduğu ülkeden başka ülkeye giderek orada eğitim alması ve çalışması anlamına gelmektedir. Belirlenen süreç boyunca gittiğiniz ülkede oranın dilini, kültürünü, yaşam biçimini ve iş hayatını öğrenirsiniz. Öğrencinin daha geniş bir vizyona sahip olmasını sağlayan bu sistem, aynı zamanda küresel düşünmeye de destek verir.

Öğrenci değişim programlarının faydaları ise siz değerli öğrencilerimize hayatın birçok alanında etki edecektir. İş ve sosyal anlamda kendinizi daha kısa bir süre içerisinde fevkalade iyi şekilde geliştirecek, kendi sınırlarınızın ötesine gitme şansınız olacaktır. Farklı bir ülkeye gidip oraları görmüş olmak bile insanın kendi konfor alanından çıkma cesaretinin en nihai göstergelerinden biridir. Umuyoruz ki birçok öğrenci bu deneyimi elde etme fırsatını yaşar.

Öğrenci Yurtdışı Programları Nelerdir?

Yurtdışı öğrenci programları genelde ikiye ayrılır. İlk kısım, uzun olan programlardır. Öğrenciler bu yurtdışı programı dahilinde yaklaşık 6 - 10 ay hatta bir yıl kadar yurt dışında kalırlar. Öğrencinin bu kapsamda gitmeyi planladığı üniversite için vize alması gerekir.

Diğer yurtdışı programı ise daha kısa sürer. Öğrenciler, bu program dahilinde yaklaşık bir hafta ile üç ay kadar yurt dışında kalırlar. Bu programlar kendi aralarında yoğun/yaz veya da kültürel değişim olarak ikiye ayrılır. Öğrenciyken yurt dışına çıkmanın yolları arasındaki bu seçeneklerden birini değerlendirebilirsiniz.

Work and Travel

Okulların tatil olduğu dönemleri en verimli şekilde değerlendirmenizi sağlayacan Work and Travel, 18 ve 29 yaş aralığını kapsamaktadır. Bu program ile Amerika’da 3 - 4 ay kadar yarı zamanlı çalışarak kendi paranızı kazanabilirsiniz. Bu süre içerisinde de hem ülkeyi gezebilir ve hem de yeni bir dil öğrenebilirsiniz.

Bu programa başvurmak için size en yakın noktadaki Work and Travel acentasına gitmeniz ve başvuruyu oradan yapmanız yeterli olacaktır. Başvurudan sonra ise belirli bir miktar ücret ödemesi yaparsınız. Vize ve uçak masraflarınızı da hesap edip, kendinize bu kapsamda ortalama bir ücret çıkarabilirsiniz. Ülkeye gittikten sonra, orada 3 - 4 ay kadar bir çalışma süreniz olacaktır. Bu sürenin ardından ise ülkeyi keşfetmek için ek bir süreniz olacak. Bu süre içerisinde ülkenin dilediğiniz yerlerini gezip görebilirsiniz.

Work and Travel Şartları Nelerdir?

Work and Travel şartları ve başvuru kriterlerine baktığımızda, bunların oldukça esnek olduğunu görüyoruz. Bu programa başvururken üniversite öğrencisi olmanız yeterlidir. Açık veya daha farklı bir öğretim türünün bu kapsamda kabul edilmediğini de ayrıca belirtmek isteriz. Üniversitenizdeki “GNO” yani genel not ortalamanız ise 2.00’dan daha aşağı olmamalıdır. Ayrıca İngilizce seviyenizin de ortalama olarak kabul edilen Intermediate seviyesinde olması gerekmektedir. Size bir mülakat yapılır ve bu mülakatta da kendinizi tanıtmanız isteniz. Örneğin, “Amerika’ya gitme amacın nedir? Veya “Bu programı neden seçtin? Gibi sorular sorulur.

Program kapsamındaki iş seçiminiz ise daha çok İngilizce seviyenize göre belirlenir. Eğer iyi bir İngilizce seviyesine sahipseniz, insanlarla iletişim kurabileceğiniz işler yapabilirsiniz. Bu genelde garsonluk veya kasiyerlik olacaktır. Eğer bir ilgi alanınız varsa, o alan üzerinden değerlendirebileceğiniz iş fırsatları mutlaka mevcut olacaktır. Work and Travel kapsamında, konaklamanın nasıl olacağı sorusu da sıkça sorulmaktadır. Bu programda, konaklama için ekstra bir ücret ödemenize gerek yoktur. Konaklama ücretiniz, Work and Travel şirketi tarafından karşılanır.

Interrail

Interrail, tek bir tren bileti ile tüm Avrupa ülkelerini gezebilmenize olanak sağlamaktadır. Bu seyahat esnasında kendi rotanızı kendiniz belirleyebilirsiniz. Ancak Interrail rotaları, yalnızca Avrupa şehirleri ile sınırlıdır. Bunun için en uygun biletleri, TCDD’nin resmi web sitesinden görebilirsiniz. Yolculuğunuz için gerekli olan büyük bir sırt çantası, bu deneyim esnasında sizin için yeterli olacaktır. Avrupa sokaklarını gezerken de farklı bir kültür deneyimi edinecek, yeni yemekler tadacak, yeni insanlar tanıyacak ve yeni arkadaşlıklar edinebileceksiniz.

Interrail yaş sınırı ise bu konuda en merak edilenlerden biridir. Interrail, herhangi bir kuruluş ya da program kapsamına dahil değildir. Burada daha çok kimselere bağlı olmadan özgürce yolculuk yapmanıza olanak sağlanır. Bu sebeple, Interrail için herhangi bir yaş sınırlaması yoktur. Tren biletini almaya hak kazanan herkes, bu eğlenceli deneyimin tadını çıkarabilir.

TCDD sitesine girerek, Interrail için bilet alabilirsiniz. Biletinizi aldıktan sonra, en az bir ve en fazla da üç ay sürecek şekilde Interrail ülkeleri ve şehirlerini gezip görebilirsiniz. Aldığınız tren biletine göre nerelere seyahat edebileceğinizi de görebilirsiniz. Ayrıca bu kapsamdaki tren fiyatları da mevsimsel olarak değişiklik gösterebilir. Ayrıca 28 yaşından küçük olanlar için indirimli bilet fırsatları bulunmaktadır. Tren yolculuğunuz esnasında Avrupa’nın en harika doğal güzelliklerini görerek adeta büyülenebilirsiniz.

AIESEC

Öğrenciyken yurt dışına çıkmanın yolları konulu içeriğimizde, AIESEC başlığına da değinmek isteriz. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra dünya barışına katkı sağlamak için kurulmuş bir örgüt olan AIESEC, bir tür üniversite staj programıdır. Üniversite 3. Ve 4. Sınıf öğrencileri, bu program kapsamında yurt dışında gönüllü olarak çalışabilir veya staj görebilirler. Türkiye’de 13 farklı şubesi olan bu programla birlikte, 127 farklı ülkeye gitme şansınız bulunuyor.

AIESEC başvurusu yapmak isteyenler, örgütün web sitesini ziyaret edebilirler. Eğer 18 ve 30 yaş aralığındaysanız, üyelik oluşturup profil bilgilerinizi girerek başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Üstelik nerede ve hangi program dahilinde çalışmak istediğinize de tamamen siz karar verirsiniz. Bu kısımlardan sonra ise karşınıza bir AIESEC mülakat süreci çıkacaktır. Mülakatı başarıyla geçtikten sonra da uçak ve vize ücretinizi yatırabilirsiniz. Vize işlemleri sizi her ne kadar zorlayacak olsa da sürecin sonunda bu zorluğa değeceğini kendi gözlerinizle göreceksiniz.

Gönüllü çalışmaya ek olarak, AIESEC ülkeleri sizlere uzun vadeli staj imkanları da sunmaktadır. AIESEC, Global Volunteer, Global Talent ve Global Entrepreneur olarak üçe ayrılıyor. Bunlar arasındaki Global Volunteer programı, farklı ülkelerden gelen öğrencilerin 6 ile 8 hafta aralığında sosyal sorumluluk projelerinde yer almasını sağlıyor. Global Talent programı kapsamında ise 3. Ve 4. Sınıf üniversite öğrencileri ile yüksek lisans yapan veya bitirmiş olan öğrenciler ve mezunlar, staj yapabilmektedir. Maaşlı bir programdır ve 3 ile 18 ay arasında değişkenlik gösterir. Ortalama olarak 6 ile 12 hafta süren Global Entrepreneur programına baktığımızda, bu programın da gençlerin yurt dışında herhangi bir start up dahilinde görev almasını sağlıyor diyebiliriz. Gençler, bu program sayesinde ekndi içindeki liderlik olgusunu daha da kuvvetlendirebilmektedir.

Erasmus

Erasmus, hiç şüphesiz öğrenciyken yurt dışına çıkmanın yolları arasındaki en bilinen programdır. Öğrenciler, bu program kapsamında uluslararası eğitim olanaklarını değerlendirebilirler. Erasmus+ ise özellikle de son zamanlardaki olanakları sayesinde çok daha fazla tercih edilmeye başlanmıştır. Avrupa Birliği, eğitim, spor ve gençlik alanlarında hibe vererek bu programın yapılmasını mümkün kılar. Ayrıca tüm bunlara ek olarak gönüllü çalışma, profesyonel gelişimler ve Erasmus staj gibi imkanlardan da faydalanabilirsiniz. Programın kendi içerisinde birçok alt başlığı bulunur. Bu sayede kendinize en uygun programı da seçme şansınız olur. Mesela AGH, öğrenciyken yurt dışına çıkmak için en çok tercih edilen programlardan biridir. 

Erasmus başvuru değerlendirilmesi yapılırken önemli olan birkaç noktaya özellikle değinilir. Öncelikle genel not ortalamanız 2.20’nin üzerinde olmalıdır. Ayrıca hazırlık hariç birinci yılınızı da bitirmiş olmanız gerekir. Erasmus şartları arasındaki bir diğer önemli kriter ise İngilizce seviyenizin en az B1 seviyesinde olmasıdır. Ek olarak, Erasmus sınavına katılmanız da gerekmektedir. Bu sınavla birlikte herhangi bir Avrupa ülkesinde lisans ve dil eğitimi almaya hak kazanmanız mülakat edilir. Yani başka bir ülkenin iş ve eğitim imkanlarından faydalanmak istiyorsanız, bu sınavlara kesinlikle katılım sağlamanız gerekmektedir.

 

Yazarın Diğer Yazıları