Buse Şenyürek

Son Yılların En Popüler Takviyesi Kolajen Nedir?

Buse Şenyürek

Son yılların en popüler takviyesi kolajen nedir sorusu, birçok kişi tarafından merak edilip araştırılıyor. İnsanların yaşı ilerledikçe, vücut sağlıklarına olan hassasiyetleri de artmaktadır. Daha genç, daha sağlıklı ve daha diri bir cilde sahip olmak, hiç şüphesiz ki herkesin hayalidir. Ancak vücudumuz gün geçtikçe kolajen üretimi konusunda zayıflamaktadır. Bu durum ise cilt kırışıklıklarına, kemiklerde zayıflamalara ve çeşitli eklem problemlerine sebebiyet veriyor. Bu yıkımı geciktirmek için gıda takviyesi kullanmak ve kolajen içerikli besinler tüketmek çok önemlidir.

Kolajen, sadece bağ dokusu içeren etlerde, balık türlerinde ve hayvansal besinlerde bulunur. Bunların yanında çeşitli mineral ve vitaminler, içerdiği bileşenlerle birlikte vücudumuzdaki kolajen üretimini destekler. Eğer yeterli miktarda C vitamini ve çinko alırsanız, vücudunuz için gerekli protein alımını sağlamış olursunuz. Bu da vücudun kolajen bakımından avantajlı bir durumda olmasına destek sağlayacaktır.

Kolajen, bilindik bir cilt güzelleştiricidir. Bizler bunu adeta bir cilt yapı taşı olarak adlandırıyoruz. Cildimizin, saçımızın ve tırnağımızın güzellik sırrı adeta bunda saklı. Peki mucizevi bir şey olan kolajen tam olarak nedir ve ne işe yarar? İşte cevabı…

Kolajen Ne İşe Yarar?

Son yılların en popüler takviyesi kolajen nedir sorusu dahilinde, bu kaynağın tam olarak ne işe yaradığını inceleyeceğiz. Kolajen, vücudumuzda yer alan en yaygın proteindir. İçeriği sayesinde cilt, kemikler, kıkırdaklar, tendonlar, diş etleri, kan damarları, bağ dokusu ve organlar gibi birçok dokumuzun yapısını oluşturmaktadır. Kolajenin yapısında uzun amino asitler vardır. Ve fibril adı verilen lifler üzerinde düzenlenir.

Sağlıklı bir cilde, parlak görünüme, güçlü saçlara ve tırnaklara sahip olmak için bolca proteine ihtiyacımız vardır. Kolajen ise muhteşem bir protein kaynağıdır ve cildin eksik yanlarını tamamlarken olası kırışıklıkları da en aza indirir. Eklem hareketliliğini artırıp kemikleri güçlendiriyor olduğunu da söyleyebiliriz. Çeşitli takviyelerle veya doğru besinler tüketerek güzelliğinizi destekleyebilir, gençliğinizi koruyabilir ve çok daha canlı bir görünüme kavuşabilirsiniz.

Kolajenin faydalarını şu şekilde maddelendirebiliriz;

Cildin elastikiyet ve sıkılığını korumaya destek olur. Ciltteki kolajen miktarı azaldıkça kırışıklık ve sarkmaların görülmesi meydana gelebilir.

  • Bu protein, eklem kıkırdağının da ana bileşeni olarak bilinir. Eklem hareketliliğini ve esnekliğini korumada önemli bir rol oynar. Yaşlanma ve yaralanmalarla birlikte vücuttaki kolajen miktarında azalmalar görülür. Bu tip durumlarda ise eklem ağrıları, sertlikler ve çeşitli rahatsızlıklar meydana gelir.
  • Kolajen, kemiklerin ana proteinidir. Vücuttaki kemik sağlığını ve dayanıklılığını artırır. Yaşlanma meydana geldiğinde, vücuttaki protein miktarı da azalmaktadır. Bu da kemik yoğunluğunda azalmaların meydana gelmesine sebebiyet verir. Bunla birlikte de osteoporoz riski artar.
  • Saçların ve tırnakların son derece güçlü, ağlıklı ve parlak olmasını sağlar. Uygun gıda takviyesi ve doğru besinler sayesinde saç ve tırnaklarınızın son derece sağlıklı olmasına katkıda bulunabilirsiniz.

Kolajen, bağışıklık sistemimizin doğru şekilde çalışması konusunda da katkılar sağlamaktadır. Bağışıklık hücreleri ve antikorların yapısında kolajen yer almaktadır. Vücuttaki savunma mekanizmalarının etkinliğini artıran da yine kolajendir.

Kolajen Tipleri Nelerdir?

Son yılların en popüler takviyesi kolajen nedir sorusunu sorduğumuz konumuzda, bu proteinin tiplerine göz atalım. Kolajen proteini, vücut içerisinde farklı dokularda bulunan çeşitli tiplere sahiptir. En yaygın protein tipleri ise sırasıyla Tip 1, Tip 2 ve Tip 3 olarak bilinir.

Genellikle güzellik sektöründe yaygın şekilde kullanılır. Ayrıca Tip 1, en çok bilinen ve en temel kolajendir diyebiliriz. Cilt, kemikler, tendonlar, bağlar, diş ve diş etleri gibi doku yapılarında yer almaktadır. Cildimizin elastikiyetini ve sağlığını ciddi anlamda korur. Kemiklerimizin gücünü ve dayanıklılığını da yine bir hayli artırır. Tip 1 kolajen, üç uzun polipeptit zinciri tarafından oluşturulur. Ve bir ibrik forum şekilde bulunur. Bu zincirler aynı zamanda alfa zincirleri olarak da adlandırılmaktadır. Ve birbirlerine sarılarak üçlü bir sarmal yapı oluştururlar. Bu sarmal yapıya baktığımızda, fibrillerin aslında güçlü ve esnek olmalarını sağladığını görüyoruz. Tip 1 kolajen, yoğun düzlemde düzenlenmiş uzun fibriller halinde çapraz bağlar oluşturur ve bu sayede de dokuları destekler.

Tip 2 kolajen, eklem kıkırdaklarımızın ana bileşenidir. Eklem sağlığını destekler ve kıkırdak dokusunu korur. Aynı zamanda kıkırdak dokusunun da ana bileşeni olarak bilinir. Diğer kolajen tiplerinden farklı olarak daha gevşek ve daha geniş bir fibril yapısına sahiptir. Tip 2 molekülleri, alfa zincirlerinden oluşmaktadır. Fibriller halinde düzenlenir ve kıkırdak tabakasında bulunan hücrelerle bir araya gelir.

Tip 3 kolajen, cilt, damar ve iç organ yapılarında yer almaktadır. Cilt elastikiyeti ve yumuşak dokuların esnekliği için son derece önemli bir proteindir. Tip 3 kolajen sayesinde cilt yaşlanmasına dair meydana gelen belirtiler tamamıyla azalır. Cilt iyileşmesi meydana gelir ve iç organların sağlığı da desteklenir. Bu kolajenin fibrilleri, ince ve gevşek bir yapıya sahip olmakla birlikte, örgü şeklinde dizilmiştir. Ayrıca alfa zincirlerinin düzensiz bir şekilde dizilmesiyle meydana gelmişlerdir. Çapraz bağlar oluşturarak birbirlerine bağlanırlar.

Kolajen Hangi Besinlerde Yer Almaktadır?

Son yılların en popüler takviyesi kolajen nedir konumuzun bir diğer önemli sorusu, kolajenin hangi besinlerde yer aldığıdır. Vücudunuzun kolajen üretimini desteklemek için sadece takviye gıda almakla yetinmeyin. Bunun en doğal yöntemi olarak faydalı besinler tüketerek de kolajen üretiminize destek sağlayabilirsiniz. Kolajen içeren besinler tükettiğinizde son derece sağlıklı bir cilt, parıldayan saçlar ve güçlü tırnaklara sahip olacaksınız. Kolajen proteininin yoğun olarak bulunduğu besinler ise şunlardır;

Somon balığı, hepimizin bileceği üzere omega-3 bakımından son derece zengindir. Bu besin, aynı zamanda kolajen sentezi için de çok önemli olan amino asitleri içerisinde bulundurur. Yani somon tüketmek, cildimizin elastikiyetini artırdığı gibi, cildimizin sağlıklı bir görünüme kavuşmasına da katkı sağlar.

Yumurta, içerisinde en çok protein bulunduran besinler arasında yer alıyor. Vücut tarafından kolajen sentezi için kullanılan amino asitleri sağlayan o harika besin de yine yumurtanın bizzat kendisidir. Ayrıca yumurtanın içerisinde cildin sağlığını desteklemeye yardımcı olan biotin, kükürt ve A vitamini yer alıyor.

Protein için gerekli olan vitamin, mineral ve antioksidanlar, yeşil yapraklı sebzelerde bolca bulunur. Ispanak, lahana, pazı ve benzeri yeşil sebzeler de bunlara örnek olarak gösterilebilir. Cilt sağlığını koruyan bu besinler, protein üretimine de ciddi katkılarda bulunur.

Turunçgiller, tam bir C vitamini deposudur. Portakal, greyfurt ve mandalina tükettiğinizde, kolajen senteziniz ve cilt sağlığınız desteklenir. Ayrıca turunçgilleri tüketmek, oldukça besleyici olacaktır.

Yine kırmızı meyvelerin de C vitamini bakımından oldukça zengin besin kaynakları olduğunu söyleyebiliriz. Çilek, böğürtlen, ahududu gibi kırmızı meyveleri tükettiğinizde, cilt sağlığınız korunur ve protein üretiminiz desteklenir.

Kemikleri uzun süre kaynattığınızda tam bir lezzet deposu, kolajen, aminoasit ve mineral deposu olan kemik suyunu elde edersiniz. Sağlıklı bir cilt görünümüne sahip olmanızı sağlayan kemik suyu, aynı zamanda cildin elastikiyetini de artırır.

Yazarın Diğer Yazıları