3 Çocuklu Anneler Memur Mu Olacak? Komisyonda!

Son dönemde üç çocuğu olan ailelere maaş bağlanması ve yerli otomobil Togg'dan indirimli araç satışı gibi teşvikler gündeme gelmişti. Şimdi ise Meclis'e sunulan yeni teklifle, üç çocuk sahibi kadınların kamu kurumlarında istihdam edilmesi amaçlanıyor. Bu adımın, ilerleyen yıllarda yaşanması beklenen nüfus azalması ve yaş ortalamasının yükselmesi gibi demografik sorunların önüne geçilmesi hedefiyle atıldığı belirtiliyor.
KPSS Şartı Aranmayacak, Ancak Şartlar Belirlenecek
Kanun teklifine göre, üçüncü çocuğunu dünyaya getiren kadınlar memur olabilmek için Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) şartından muaf tutulacak. Ancak bu haktan yararlanacak adayların, atanacakları kadro veya pozisyonlar için sınavlara ilişkin hükümler dışındaki başvuru usul ve esasları ile görevlendirilecekleri kurumlar, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ortaklaşa belirlenecek.

Genel Şartlar Aranacak, Atamalar Kura ile Yapılacak
Adayların memuriyete atanabilmeleri için yüz kızartıcı suçlardan hüküm giymemiş olmaları, kamu hizmetinden yasaklı olmamaları ve genel sağlık şartlarını taşımaları gerekecek. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından belirlenen hak sahiplerinin atamalarının ise kura usulüyle kamu kurumlarına yerleştirilmesi bekleniyor.
Kadro ve Pozisyonlar Otomatik Tahsis Edilecek
Teklifin yasalaşması ve atama teklifinin yapılmasıyla birlikte, diğer kanunlardaki hükümlere bakılmaksızın ilgili kamu kurumlarına gerekli kadro ve pozisyonlar tahsis edilmiş olacak. Ancak bu haktan her birey yalnızca bir defa yararlanabilecek.

Hangi Görevlere Atanacaklar?
Teklif kapsamında atanacak kişilerin öğrenim durumları esas alınacak:
- İlkokul, ortaokul ve ilköğretim mezunları: Hizmetli unvanlı kadro ve pozisyonlara.
- Ortaöğretim ve yükseköğretim mezunları: Öğrenim durumlarına uygun memur unvanlı kadro ve pozisyonlara.
- İşçi statüsünde istihdam edilecek olanlar için sürekli işçi unvanlı kadrolar kullanılacak.
Atama işlemlerinin, teklifin ilgili kamu kurumuna ulaşmasından itibaren 30 gün içinde tamamlanması hedefleniyor. Atama onayı alınmasına rağmen göreve başlamayanlar veya başladıktan sonra herhangi bir sebeple görevden ayrılanlar, bu kanun kapsamında yeniden istihdam edilmeyecekler.
Teklif Komisyonda Görüşülecek
Nüfus artışına yönelik bu önemli teklif, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Plan ve Bütçe Komisyonu'nda detaylı bir şekilde görüşülecek. Teklifin komisyondan geçmesi halinde Genel Kurul'da oylanarak yasalaşması bekleniyor.
İlginizi Çekebilecek Haberlerimiz

Gaziantep'in Gururu 'Antep Lahmacunu' Avrupa Birliği Tescili Yolunda!
3 Temmuz 2025

Son Dakika: Muğla Menteşe'deki Orman Yangını Kontrol Altına Alındı! Soğutma Çalışmaları Başladı
3 Temmuz 2025

Uzaylı Zekiye'nin Yıldızı Seden Kızıltunç Yıllar Sonra Ortaya Çıktı! Efsane Dizinin Unutulmaz Oyuncusu Şimdi Ne Yapıyor?
3 Temmuz 2025

Antalya Turizminde Yeni Dönem: Belek'in Amiral Gemisi Kempinski The Dome Yenilendi, 60 Milyon Dolarlık Yatırımla Uçuşa Geçti!
3 Temmuz 2025