• Haberler
  • Eğitim
  • Açıköğretim Liselerine Geçişler Zorlaştırıldı, Rağbet Azaldı

Açıköğretim Liselerine Geçişler Zorlaştırıldı, Rağbet Azaldı

Öğrencilerin örgün olarak okudukları liseden açık öğretim liselerine geçişlerinin zorlaştıran yönetmeliğin yayımlanmasından sonra 2022-2023 eğitim öğretim yılında örgünden açık liseye geçen öğrencilerin sayısı 437.169'dan 2023-2024 eğitim öğretim yılının ilk döneminde 55.920'ye düştü.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Eylül ayında Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yaptıkları değişiklik yapılarak açık öğretim liselerine geçişlerde bazı sınırlamalar getirilmesinden sonra örgün eğitimden açık öğretim lisesine kayıt taşıyan öğrencilerin sayısında ciddi düşüşler görüldü. Milli Eğitim Bakanlığından alınan bilgiye göre, geçtiğimiz yıl 437.169 öğrenci örgünden açık liseye kaydını taşıdı, bu yıl yapılan yönetmelik değişikliğinden sonra ise sayı 55.920 oldu. Böylece örgün öğretimden açık öğretime geçiş yapılan kayıt sayısı %70 oranında düşmüş oldu. 

Okul Terkine Kapsamlı Çalışma

Milli Eğitim Bakanlığı okul terki riski gözetilen öğrencilerin okulu terk etmemesi için de bazı çalışmalar yürütüyor. Devamsızlık yapan ve okulu terk etme riski taşıyan öğrencilerin yoğunlukta olduğu okullarda kurumsal kapasite geliştirme ve farkındalık arttırma çalışmaları sürüyor. Bu şekilde okullarda önleme müdahale komisyonları oluşturuldu. Ayrıca görsel sanatlar, müzik, drama, performans sanatları, atölye çalışmalır, telafi, yetiştirme sınıfları ve öğrenciler için mentorluk hizmeti gibi birçok okul içi ve okul değişi eğitim etiknilkleri oluşturularak entegre bir önleme, müdahale ve telafi modeli geliştirme üzerinde çalışmalar yapılıyor. 

Erken Uyarı Sistemi Geliştiriliyor

Ortaöğretim çağ nüfusunda okullaşmayan tüm gençlere ulaşılarak şartlarına uygun okullaşma seçeneklerinden faydalanmaları sağlanıyor. Bu kapsamda tüm eğitim kademelerinde okuldan erken ayrılma riski taşıyan öğrencilerin erken tespitini kolaylaştırmak için çoklu veri noktaları kullanan bir erken uyarı sistemi geliştiriliyor. Bakanlık bu uygulama ile eğitim çağ nüfusundaki tüm çocukların eğitimle buluşmalarını sürdürülebilir kılmayı amaçlıyor.