Payload Logo
20 Mayıs 2025, 14:58
8
(Güncellendi: 20 Mayıs 2025, 14:58)

10. Yargı Paketi Cezaları Belli Oldu! Bakan Tunç Açıkladı!

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ceza İnfaz Kanunu'nda önemli değişiklikler öngören 10. Yargı Paketi'ne ilişkin detayları paylaştı. Yeni düzenlemeyle alkollü araç kullanmaktan, kasten yaralamaya; örgüt üyeliğinden, havaya ateş açmaya kadar birçok suçun cezasında artışa gidiliyor.
10. Yargı Paketi Cezaları Belli Oldu! Bakan Tunç Açıkladı!
PAYLAŞ

Bakan Tunç'un TV100'e yaptığı açıklamaya göre, kuru sıkı silahlarla dahi olsa meskun mahalde ateş etme suçu kapsamına alınıyor. En dikkat çekici değişikliklerden biri ise bu suçun düğün, nişan ve asker uğurlaması gibi toplu etkinliklerde işlenmesi halinde ceza yaptırımlarının yarıdan bir katına kadar artırılacak olması.

Trafikteki Suçlara Hapis Cezası Yolda

Trafik güvenliğini tehdit eden davranışlara da ağır cezalar geliyor. Alkol ve uyuşturucu madde etkisinde araç kullanmanın cezası 6 aydan 2 yıla kadar hapis olarak düzenlenecek. Trafikte yol kesenler için istenilecek ceza ise 1 yıldan 3 yıla kadar hapis olacak.

Media content

Örgüt Üyeliği ve Suç Kurma Cezaları Artırılıyor

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı doğrultusunda örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme suçunun unsurlarının ve bu suça ilişkin istenilecek cezanın yeniden ele alındığını belirtti. Ayrıca, suç kurma ve yönetme suçu ile örgüt üyeliği suçunun cezalarında da artışa gidileceği açıklandı.

Kasten ve Taksirle İşlenen Suçlarda Ceza Artışı

Yeni yargı paketiyle kasten işlenen suçlarda 1 yıl 6 aydan 3 yıla kadar, taksirle öldürme suçu hariç taksirle işlenen suçlarda ise 3 yıldan 5 yıla kadar ceza artışı öngörülüyor.

Media content

Konutta İnfaz Kapsamı Genişliyor

Konutta infaz usulünün kapsamı da genişletiliyor. Kadın, çocuk veya 65 yaşını bitirmiş kişiler bakımından 1 yıldan 3 yıla, 70 yaşını bitirmiş kişiler bakımından 2 yıldan 4 yıla, 75 yaşını bitirmiş kişiler bakımından ise 4 yıldan 5 yıla çıkarılıyor. Ayrıca 80 yaşını bitirmiş kişiler bakımından 6 yıla kadar olan hapis cezasının konutta infazına karar verilebilmesine imkân tanınacak.

Bakan Tunç, hastalık ve engellilik nedeniyle 5 yıl yerine 10 yıla kadar hapis cezasının, doğum nedeniyle ise 3 yıl yerine 5 yıla kadar hapis cezasının konutta infazına karar verilebilmesinin öngörüldüğünü sözlerine ekledi.