Payload Logo
20 Mayıs 2025, 18:06
5
(Güncellendi: 20 Mayıs 2025, 18:06)

İngiltere İsrail'e Resti Çekti Gazze Ablukası Etkisi!

İngiltere, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik yoğunlaşan saldırıları ve insani yardım ablukası nedeniyle İsrail hükümeti ile yürütmekte olduğu yeni serbest ticaret anlaşması müzakerelerini askıya aldığını duyurdu. Bu karar, İngiliz Dışişleri Bakanı David Lammy tarafından Parlamento'da yapılan bir konuşmayla açıklandı ve İsrail Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.
İngiltere İsrail'e Resti Çekti Gazze Ablukası Etkisi!
PAYLAŞ

Dışişleri Bakanı David Lammy, Parlamento'da yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'deki "giderek kötüleşen duruma seyirci kalamayacaklarını" belirterek, bu durumun "ikili ilişkilerinin temelini oluşturan ilkelere aykırı ve İngiliz halkının değerlerine hakaret" olduğunu vurguladı. Lammy, "Bu nedenle, bugün İsrail hükümetiyle yürütülmekte olan yeni bir serbest ticaret anlaşmasına ilişkin müzakerelerimiz askıya aldığımızı açıklıyorum. Netanyahu hükümetinin eylemleri bunu gerekli kıldı" ifadelerini kullandı.

"Daha İleri Adımlar Atacağız" Tehdidi

İsrail büyükelçisinin Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığını ve bu kararın iletileceğini belirten Lammy, İsrail halkına yönelik dostluk mesajı verirken, Gazze'deki savaşın yürütülme biçiminin hükümetler arası ilişkilere zarar verdiğini ifade etti. Lammy, "İsrail bu askeri saldırıyı, tehdit ettiği şekilde sürdürür ve insani yardımların engelsiz sağlanmasını garanti altına almazsa, buna karşılık daha ileri adımlar atacağız" diyerek olası yeni yaptırımların sinyalini verdi.

Media content

Birleşik Krallık, Fransa ve Kanada'dan Ortak Uyarı

Bu karardan önce Birleşik Krallık, Fransa ve Kanada liderleri tarafından yayınlanan ortak açıklamada, İsrail hükümetine askeri operasyonu derhal durdurması ve insani yardımların bölgeye girişine izin vermesi çağrısı yapılmıştı. Aksi takdirde "somut ek adımlar atılacağı" uyarısında bulunulmuştu. Üç ülkenin liderleri, İsrail'in sınırlı miktarda yardım girişine izin verme kararını "tamamen yetersiz" olarak nitelendirmiş ve ülkenin Gazze'deki sivil halka yardım etmemesinin "kabul edilemez" olduğunu ve "Uluslararası İnsancıl Hukuk'un ihlali" riski taşıdığını belirtmişti.

Açıklamada, İsrail'in Birleşmiş Milletler ile iş birliği yaparak, yardımların insani ilkeler çerçevesinde yeniden düzenli şekilde ulaştırılmasını sağlaması gerektiği vurgulanmıştı. Ayrıca, Gazze'deki sivillerin "kalıcı olarak zorla yerinden edilmesi" olasılığının reddedildiği ve İsrailli hükümet yetkililerinin bu yöndeki ifadeleri "iğrenç söylemler" olarak nitelendirilmişti.

Netanyahu'dan "İşgale Devam" Mesajı

Uluslararası toplumdan gelen yoğun eleştirilere rağmen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yayınladığı video mesajda Gazze Şeridi'nin tamamının İsrail kontrolüne alınacağını açıklamıştı. Netanyahu, "Çatışmalar şiddetli ancak ilerleme kaydediyoruz" diyerek Hamas'ın elinde tuttuğu 58 rehinenin serbest bırakılması ve örgütün tamamen yok edilmesinin zaferin temel unsurları olduğunu belirtmişti. Netanyahu'nun bu açıklamaları, artan uluslararası baskılar sonucu Mart ayında uygulamaya konulan yardım ablukasının kısmen kaldırılmasının hemen ardından gelmişti.

İngiltere'nin bu kararı, uluslararası alanda İsrail'e yönelik artan baskının bir göstergesi olarak değerlendiriliyor ve diğer ülkelerden de benzer adımların gelip gelmeyeceği merak ediliyor.