Öğretmen Atamaları Değişti! İşte Yeni Sistem!

Milli Eğitim Akademisi Başkanı Cevdet Vural, yeni dönemin ayrıntılarını ilk kez TRT Haber'e açıkladı. Vural, özellikle uygulama becerilerinin önemine vurgu yaparak, akademide öğretmen adaylarının bilgilerini sınıfa nasıl taşıyacakları ve öğrencilere nasıl aktaracakları konusunda yoğun bir eğitim alacaklarını belirtti.
"Öğretmenler, Aday Öğretmenleri Yetiştirecek!"
Yeni sistemde, uzman ve başöğretmen unvanına sahip deneyimli öğretmenler, yapılacak değerlendirmeler sonucunda Milli Eğitim Akademilerinde eğitim personeli olarak görev alabilecekler. Ayrıca üniversitelerdeki doktor öğretim üyeleri ve üst unvanlardaki akademisyenler de akademiye eğitim personeli olarak katkı sağlayabilecekler. Bu sayede, öğretmen yetiştirme sürecine deneyimli eğitimcilerin doğrudan katılımı sağlanacak.
KPSS Tarih Oluyor! İşte Yeni Sınav Sistemi:
Öğretmen adayları için en dikkat çekici değişikliklerden biri KPSS şartının kaldırılması oldu. Yeni sistemde adaylar, akademiye giriş için iki aşamalı bir sınava girecekler:
- Akademi Giriş Sınavı (AGS): Bu sınavda adaylara 80 soru sorulacak ve 110 dakika süre tanınacak. AGS, adayların sözel ve sayısal yeteneklerini ölçecek.
- Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT): Adaylar, branşlarına yönelik 50 sorudan oluşan bu sınava 90 dakika içinde cevap verecekler.

Adayların akademiye giriş başarı sıralaması, bu iki sınavın ağırlıklı ortalaması alınarak belirlenecek. Cevdet Vural, sınavın içeriğiyle ilgili şu bilgileri paylaştı: "80 soru AGS 50 soru da ÖABT testinden iki ayrı testin yüzde 50 ayrı ortalaması alınarak 17 alan bu şekilde seçilecek. Başta İngilizce, Fransızca olmak üzere 10 yabancı dil alanımız ise hem YDS'ye hem AGS'ye girecek. Sözel ve sayısal yetenek yüzde 18.75'lik bir ağırlığa sahip olacak eğitimin temel kavramları ve kuramları dediğimiz yüzde 30 mevzuat, yüzde 10 coğrafya, yüzde 10 tarih, yüzde12,5 şeklinde bir ağırlığı olacak."
14 Ay Boyunca Uygulamalı Eğitim:
Akademiye kabul edilen öğretmen adayları, azami 14 ay sürecek kapsamlı bir eğitim alacaklar. Bu eğitimin %40'ı teorik derslerden oluşurken, %60'ı ise uygulama odaklı olacak. Adayların atamaya esas başarı puanı, teorik ve uygulamalı derslerdeki performanslarının ağırlıklı ortalaması alınarak belirlenecek.

Akademi Binaları Hangi İllerde Kurulacak?
Milli Eğitim Akademisi Başkanı Cevdet Vural, mevcut hizmet içi eğitim merkezlerinin eğitim uygulama merkezlerine dönüştürüldüğünü ve ilave binalar için değerlendirme sürecinin devam ettiğini belirtti. Akademi binalarının kurulacağı ilk iller arasında İstanbul, Ankara, Erzurum, Mersin, Rize, Aksaray ve Tokat yer alıyor. Vural, talep yoğunluğuna dikkat çekerek, açılacak ilave eğitim merkezlerinin belirlenmesinde amaca uygunluk ve en iyi şartları sunan illerin öncelikli olacağını ifade etti.
Bu yeni sistemle birlikte öğretmen atamalarında yepyeni bir dönem başlarken, adayların daha donanımlı ve uygulama becerileri gelişmiş bir şekilde mesleklerine başlamaları hedefleniyor.
İlgili Haberler
“Adam Gibi Derin Devlet” Demişti: Tokatçı Tengioğlu’nun Şoke Eden Röportajı
06.05.2025
Yeni Video Kan Dondurdu! 15 Yaşındaki Gencin Katili Gülerek Anlattı (İşte detaylar...)
06.05.2025
Türkiye'nin Dev E-Ticaret Sitesi Artık Arapların! Şaşırtan Satış (KARGOLAR ARTIK...)
06.05.2025
Sessiz Sokakta Gök Gürültüsü Gibi Çöküş: İGDAŞ Alarm Verdi (GÖRÜNTÜLER YAYINLANDI)
06.05.2025