Payload Logo
16 Mayıs 2025, 16:21
6

Türkiye'de Barış Masası Erdoğan'ın Geri Dönüşü

ABD Başkanı Donald Trump'ın Körfez ülkelerine yaptığı ziyaretle eş zamanlı olarak Türkiye'nin Ankara, İstanbul ve Antalya hattında sergilediği yoğun diplomatik trafik, dünya basınında geniş yankı uyandırdı. NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı'na ev sahipliği yapan Antalya, Erdoğan-Zelenski zirvesine sahne olan Ankara ve Rusya-Ukrayna barış görüşmelerine ev sahipliği yapan İstanbul, uluslararası medyanın dikkatini çekti.
Türkiye'de Barış Masası Erdoğan'ın Geri Dönüşü
PAYLAŞ

Dünya basını, bu gelişmeler ışığında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın barış çabalarındaki kilit rolünü ve uluslararası arenadaki "büyük geri dönüşünü" vurguladı.

Washington Post: "Erdoğan Büyük Bir Oyuncu Olarak Geri Döndü"

The Washington Post'tan Ishaan Tharoor'un analizinde, Ankara ile Batı arasındaki inişli çıkışlı ilişkilere değinilerek, son dönemdeki PKK'nın fesih kararı, Suriye hükümeti ve SDG arasındaki anlaşma gibi gelişmelerin "baltanın gömülmesini" teşvik ettiği belirtildi. Brookings Enstitüsü'nden Aslı Aydıntaşbaş'ın Tharoor'a yaptığı değerlendirmede ise, "Bu, Erdoğan'ın dünya sahnesine büyük geri dönüşü" ifadesi dikkat çekti. Aydıntaşbaş, birkaç ay önce Türkiye'nin otoriterleşme eleştirilerinin hedefindeyken, Trump'ın olası dönüşüyle birlikte Erdoğan'ın hem Suriye'de bir aktör hem de Ukrayna-Rusya krizinde önemli bir oyuncu olarak yeniden yükseldiğini vurguladı.

Media content

Trump'ın Beyaz Saray'a Dönüşü Erdoğan'ın Rolünü Güçlendirdi

Tharoor'un analizine göre, Erdoğan'ın bu "geri dönüş" yolunu hazırlayan en önemli faktörlerden biri de ABD Başkanı Donald Trump'ın Beyaz Saray'a olası dönüşü oldu. Trump'ın Erdoğan ile olan kişisel yakınlığı ve "güçlü adam" hayranlığına dikkat çekilirken, Carnegie Uluslararası Barış Vakfı'ndan Alper Coşkun, iki liderin düşünce yapısındaki benzerliğe işaret etti. Coşkun, "Erdoğan'ın Trump ve politikalarında çok fazla kendisini gördüğünü" belirterek, Trump'ın söyleminden politikalarına kadar Erdoğan ile olan paralelliklere dikkat çekti. Yazıda ayrıca, "Türkiye'nin bölgedeki istikrarlaştırıcı güç olma potansiyelinin Trump yönetimindeki Beyaz Saray'da bir değer olarak görüldüğü" ifade edildi.

Ortadoğu Enstitüsü: "Sıfırlanmaya Giden Kapı Açık"

Ortadoğu Enstitüsü'nden Gönül Tol ise, son 15 yıldır İran, Suriye, Rusya ve Çin konularındaki gerilimlerin ABD ve Türkiye'yi stratejik uyumdan karşılıklı güvensizlik noktasına getirdiğini belirtti. Yaptırım tartışmaları ve farklı savaş stratejilerinin bu güvensizliği artırdığını gözlemleyen Tol, yıllardır süren farklılıkların ardından "sıfırlanmaya giden kapının açık olduğunu ve Türkiye'nin de bu kapıdan geçerek yürümeye hazır olduğunu" ifade etti.

Media content

Bloomberg: "Erdoğan, Trump'ın Barış Yapıcı Vekili"

Bloomberg'den Beril Akman'ın analizinde ise Erdoğan'ın Trump'ın "barış yapıcı vekili" olarak hareket ettiğine işaret edildi. Akman, son bir haftadaki diplomatik gelişmeleri vurgulayarak, "Gelişmeler, Erdoğan'ın hazırlık yaptığı, ABD Başkanı Donald Trump'ın ivme kazandırdığı diplomatik bir dönüm noktasına dair umut ışıkları sunuyor" yorumunu yaptı. Türk yetkililerin, Trump'ın ikinci başkanlığı döneminde ABD ile ilişkilerin gelişeceği yönünde beklenti içinde olduğu belirtilirken, ABD'nin Ukrayna'daki savaşı sonlandırmak ve Suriye'yi uluslararası sisteme entegre etmek gibi dış politika hedeflerine odaklandığı bir süreçte Erdoğan'ın bölgesel bir güç olarak yeniden ortaya çıktığına dikkat çekildi.

Dünya basınının bu yorumları, Türkiye'nin bölgesel ve küresel barış çabalarındaki artan rolünü ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uluslararası arenadaki etkisini açıkça ortaya koyuyor.