Yarasa Isırığı Ölüm Getirdi Nadir Virüs Tehlikesi Nedir?

Eyalet Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Avustralya yarasası lyssa virüsü vakalarının nadir olduğu ancak etkili bir tedavisinin bulunmadığı vurgulandı. Kimliği açıklanmayan adamın, aylar önce virüsü taşıyan bir yarasa tarafından ısırıldığı ve bu hafta hastanede kritik durumda tedavi gördüğü belirtildi.
Kuduz hastalığına neden olan virüsün "yakın bir akrabası" olan lyssa virüsü, yarasa salyasının ısırık veya ciltteki bir çizik yoluyla insan vücuduna girmesiyle bulaşıyor. Virüsün ilk belirtilerinin ortaya çıkması bazen günler, bazen ise yıllar alabiliyor. Başlangıçta grip benzeri semptomlar (baş ağrısı, yüksek ateş, yorgunluk) gösteren hastalık, hızla ilerleyerek felç, hezeyan (deliryum), kasılmalar ve sonunda ölüme yol açıyor.
Üçüncü Ölüm Vakası, Tamamı Ölümle Sonuçlandı
Avustralya'da bugüne kadar Avustralya yarasası lyssa virüsü ile enfekte olan sadece üç kişi kayıtlara geçmişti. Virüs ilk olarak 1996 yılında tespit edilmişti ve maalesef, enfekte olan her üç kişi de yaşamını yitirdi. Bu durum, virüsün ne denli tehlikeli olduğunu gözler önüne seriyor.

Yetkililerden Acil Uyarı: Yarasalardan Uzak Durun!
Eyalet sağlık servisi, halkı yarasalar konusunda uyardı. Ülkedeki tüm yarasaların bu virüsü taşıyor olabileceği ve bu sebeple bu hayvanlara dokunmaktan kesinlikle uzak durulması gerektiği belirtildi. Yapılan açıklamada, olası bir yarasa ısırığı veya teması durumunda yapılması gerekenler de aktarıldı:
"Eğer siz ya da tanıdığınız bir kişi yarasa tarafından ısırılır ya da vücudunda çizik oluşursa, yarayı su ve sabun ile etraflıca 15 dakika boyunca yıkayın ve virüslere karşı geliştirilmiş bir antiseptik uygulayın."
Bu uyarılar, virüsün yayılmasını önlemek ve insan sağlığını korumak adına büyük önem taşıyor.
İlgili Haberler
Radyo Nedir? Ne Zaman, Kim Tarafından Bulundu? Tartışmalı İcadın Hikayesi
03.07.2025
Goji Berry (Kurt Üzümü) Nedir? Süper Meyvenin Faydaları, Kullanımı ve Yan Etkileri
03.07.2025
Eroin Nedir? Tarihçesi, Bağımlılık Süreci ve Yıkıcı Zararları
03.07.2025
Labada (Evelik) Otu Nedir? Faydaları, Kullanımı ve Bilinmesi Gerekenler
03.07.2025