Payload Logo
25 Aralık 2023, 21:47
0

Ekonomi Nereye Gidiyor? Açlık Sınırı 16 Bin TL’yi Aştı!

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun Aralık ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırması sonuçlarına göre, açlık sınırı 16 bin 483 TL'ye kadar yükselirken, yoksulluk sınırı ise 47 bin TL’ye yaklaştı. 2023 yılı boyunca açlık sınırı 7 bin 424 TL, yoksulluk sınırı ise 20 bin 713 TL arttı.
Ekonomi Nereye Gidiyor? Açlık Sınırı 16 Bin TL’yi Aştı!

Ankara merkezli Birleşik Kamu İş Konfederasyonu, dört kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı bir şekilde beslenebilmesi için yapması gereken harcamaları dikkate alarak hazırladığı Aralık ayı Açlık-Yoksulluk Araştırması'nın sonuçlarını açıkladı.

Araştırmaya göre, Aralık 2023'te dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 16 bin 483 TL'ye kadar yükselirken, insan onuruna yaraşır bir yaşam için gıda ve gıda dışı harcamaların toplamını ifade eden yoksulluk sınırı da 46 bin 837 TL'ye ulaştı. Açlık sınırı bir önceki aya göre 835 TL artış gösterirken, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama 956 TL artarak 30 bin 354 TL oldu. Her ikisinin toplamı olan yoksulluk sınırı ise önceki aya göre 1 bin 791 TL arttı. 2023 yılının tamamında ise açlık sınırı 7 bin 424 TL, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama ise 13 bin 298 TL artış gösterdi. Yoksulluk sınırı ise 20 bin 713 TL'lik bir artış gösterdi.

8 Mayıs 2025, 17:37
7

Çiftçiyi Zengin Eden Ürün Kilosu 3000 TL! Şok Gelir!

Samsun'un Kavak ilçesinde, çiftçiler için adeta "topraktan çıkan altın" olarak nitelendirilen salebin hasadı başladı. Yüksek glikoman oranıyla Türkiye genelinde büyük ilgi gören Kavak salebinin kilosu 3 bin TL'ye kadar çıkarken, 1 dönüm araziden elde edilen gelir 2,5 milyon TL'yi bulabiliyor.
Çiftçiyi Zengin Eden Ürün Kilosu 3000 TL! Şok Gelir!

Kavak ilçesi Çakallı Mahallesi Çakıyeri mevkiinde bulunan Salep Uygulama Merkezi'nde düzenlenen hasat etkinliğiyle sezon resmen açıldı. Üreticiler, Kavak salebinin dağlık bölgenin etkisiyle yüksek glikoman oranına sahip olduğunu ve bu nedenle değerinin her geçen gün arttığını vurguladı.

1 Dönümden 2,5 Milyon TL Gelir İmkanı

Salep üreticileri, bir dönüm araziden yaklaşık 2,5 milyon TL'ye yakın gelir elde edilebildiğini belirterek, bu ürünün hem ekonomik açıdan hem de doğal bir ürün olarak büyük bir potansiyele sahip olduğunu ifade etti.

Üreticilerden Değerlendirmeler

Salep üreticisi Murat Kayacı, bu yıl soğuklar nedeniyle hasadın geciktiğini belirterek, "Kavak salebi dağlık bölge olduğu için glikoman oranı çok yüksektir. Kilosu şu anda 2 bin 500 ile 3 bin TL arasında değişiyor. Neden 'topraktaki altın' diyoruz çünkü geliri yüksektir. Burada 1 dönümlük arazideki salep 2 buçuk milyon TL para yapıyor" dedi.

Media content

Salep üreticisi Ömer Aktaş ise hasadın Mayıs ortasından en geç Haziran ortasına kadar sürdüğünü belirterek, "Kavak salebinin tercih edilmesinin sebebi doğası ve toprağı ile ilgilidir. Havasıyla, suyuyla doğası hiç bozulmamış. Kilosu 3 bin TL'den başlıyor. Türkiye'nin her yerine gönderiyoruz" diye konuştu.

Samsun Salep Üretim Üssü Haline Geldi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Çalışkan, Samsun'un salep orkideleri için özel bir yere sahip olduğunu ve 20'nin üzerinde salep türünün bulunduğunu söyledi. Çalışkan, "Burası bir üretim üssü haline dönüştü. Buradan Türkiye'ye salep fideleri, salep tohumları naklediliyor. Türkiye'nin herhangi bir yerinde salep fidesi nereden temin edilir diye sorulduğunda Samsun marka haline geldi" ifadelerini kullandı.

Hasat şenliği, katılımcılara salep içeceği ikramının ardından sona erdi.

İlginizi Çekebilecek Haberlerimiz

Aşağıya kaydırmaya devam edin...