Fransa'da iPhone 12 Satışları Durduruldu

Fransa Ulusal Frekans Ajansı (ANFR), Avrupa Birliği'nin (AB) telefonlar için belirlediği radyasyon seviyelerini aşması nedeniyle Apple'a iPhone 12 model telefonların satışının durdurulmasını istedi.

Fransa'nın Dijital Geçiş ve Telekomünikasyon Bakanı Jean-Noel Barrot, Apple'a, iPhone 12 model telefonlarının Avrupa Birliği'nin radyasyon seviyesi standartlarını ihlal ettiği gerekçesiyle 2 hafta süre verdi.

Fransa Ulusal Frekans Ajansı (ANFR) tarafından yapılan açıklamada, iPhone 12 model telefonların kilogram başına 5,74 watt Özgül Emilim Oranı (SAR) değerini aştığı ve bu nedenle satışlarının durdurulması gerektiği belirtildi. Avrupa Birliği'nin standartı ise kilogram başına 4,0 watt SAR değeri.

ANFR, telefonun ceket cebinde veya çantada bulunduğu simüle edilen testler sırasında SAR standartlarına uygun olduğunu, ancak telefon görüşmesi yapar gibi doğrudan kafaya tutulduğunda SAR değerinin normal olduğunu açıkladı.

ANFR, Apple mağazalarına ve distribütörlere temsilciler göndererek, iPhone 12'nin artık satılmadığını kontrol edeceğini ve bu durumda tüketicilere zaten satılmış olan iPhone 12'lerin geri çağrılacağını belirtti.

Apple, yaptığı açıklamada, iPhone 12'nin küresel radyasyon standartlarına uygun olduğunu ve laboratuvar sonuçlarını ANFR'ye ilettiğini savundu.

Fransa Dijital Geçiş ve Telekomünikasyon Bakanı Barrot, Apple'ın bu sorunu yazılım güncellemesiyle çözebileceğini belirterek, Apple'ın 2 hafta içinde yanıt vermesini beklediğini ve aksi takdirde tüm iPhone 12'lerin geri çağrılmasını emredeceğini ifade etti.

Almanya ve İspanya da iPhone 12'nin satışını durdurma kararı alabilirken, sağlık açısından cep telefonlarının risk oluşturmadığı konusunda genel bir konsensüs bulunuyor. Uluslararası İyonize Olmayan Radyasyondan Korunma Komisyonu (ICNIRP) başkanı Profesör Rodney Croft, radyasyonun kimseyi riske atmadığını belirtti.

Bu karar, Fransa'da yapılan özel bir test sonucu alınmış olup, Apple'ın ilk kez radyasyon testlerinden etkilenmiştir. Apple, yeni iPhone 15 modelini tanıtarak ürün gamını genişletmişti ve Avrupa'da büyük bir pazar payına sahip.