Kilosu Tam 250 Bin TL! Dünyadaki En Pahalı Baharat
Ülkemizde Safranbolu ile özdeşleşmiş olan ve UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yerini alan safran bitkisi, her geçen gün daha da değerleniyor. Sadece bir gramının 250 TL olduğu safran, şimdilerde çiçek açmaya başladı.
Ülkemizde Safranbolu ile özdeşleşmiş olan ve UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yerini alan safran bitkisi, her geçen gün daha da değerleniyor. Sadece bir gramının 250 TL olduğu safran, şimdilerde çiçek açmaya başladı.
Gıdadan ilaca, kozmetikten renklendirmeye kadar pek çok alanda kullanılan safran, dünyanın en pahalı baharatları arasında yer almaktadır. Ülkemizin Karabük ilinde bulunan Safranbolu ile adeta özdeşleşmiş olan bu baharat, pek çok alanda önemini korumaktadır. Hava sıcaklıklarının. Normalin üzerinde olması sebebi ile bu yıl yaklaşık 20 gün geç çiçek açmaya başlayan bitki, çok uzun yıllardır varlığını ve önemini sürdürmektedir.
Osmanlı döneminde de oldukça değer gören ve yine pahalı olan bu baharatın bitkisi, Ağustos ayında dikilmekte ve genelde Ekim ve Kasım ayı gibi de hasadı yapılmaktadır. Bu yıl havaların daha sıcak olması ve kurak geçmesi nedeniyle bitki oldukça geç bir tarihte çiçek açmış oldu ve bu da hasadın çok daha kısa süreceğini gösteriyor.
Safran Üretimi Artacak Gibi Görünüyor
Safranbolu’da safran üretimi ile ilgilenen kişiler, safrana karşı büyük bir talep olduğunu belirttiler. Safranbolu için turizm kaynağı olarak da görülen safran için ilçede festivaller düzenleniyor. Festivalin organizasyonunda yer alanlar ise bu festivalin hem ilçeye çok büyük bir katkısının olduğunu hem de safran üretiminin daha da artmasını sağladığı ifade ediliyor.
Safran üretimi yapmakta olan çiftçiler ise safrana yönelik olan ilginin gün geçtikçe arttığını ve bu sene safranın gramının en az 250 TL olacağını da belirttiler. Safranının hasadı ile ilgili olarak ise geç başlayan çiçeklenme döneminin hasat gün sayısını düşürmesi bekleniyor. Safran üreticileri, hem yurtdışından hem de yurt içinden çok sayıda kişinin safrana ilgi gösterdiğini ve bu ilginin gün geçtikçe arttığının altını çiziyorlar. Bu ilgi ve alaka, safranın üretiminin artmasına da katkı sağlıyor. Hatta safran üreticileri arasında doktorluğu bırakıp bu işe geçenler bile bulunuyor.
Yemeklerimize lezzet ve renk katan, geleneksel tıpta ve kozmetikte de kullanılan safran, her geçen gün değerini artıracak gibi görünüyor.