Metehan Bebek Toprağa Verildi Maskeler Dağıtıldı

Olay, Sivas'ın Koyulhisar ilçesine bağlı Kalebaşı Köyü'nde yaşandı. Edinilen bilgilere göre, 1,5 yaşındaki Metehan Tütüncü'nün ensesine kene yapıştı. Ailesi tarafından kene hızla çıkarıldı. Ancak minik Metehan kısa süre sonra rahatsızlandı.
KKKA Virüsü Tanısı Konuldu, Yoğun Bakımda Mücadele Etti
Ailesi tarafından Reşadiye Devlet Hastanesi'ne götürülen bebeğin yapılan kontrollerinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsüne rastlandı. Durumu ağırlaşan Metehan bebek, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edilerek yoğun bakımda tedavi altına alındı. Ancak burada yapılan tüm müdahalelere rağmen Metehan Tütüncü, yaşam savaşını kaybetti.

Cenazede Maske Önlemi
Metehan bebeğin cenazesi, ailesi tarafından alınarak Sivas'ın Koyulhisar ilçesi Kalebaşı köyüne getirildi. Cenaze, jandarma ve halk sağlığı ekiplerinin kontrolünde toprağa verildi. KKKA virüsünün bulaşma riskine karşı cenazeye katılanların maske taktıkları görüldü. Koyulhisar Kaymakamı Ferhat Salih Ceylan da cenazeye katılarak aileye başsağlığı dileklerini iletti.
KKKA Virüsü ve Korunma Yolları
KKKA virüsü, özellikle ilkbahar ve yaz aylarında aktif olan keneler aracılığıyla insanlara bulaşan ciddi bir hastalıktır. Virüs, ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır vakalarda kanama gibi bulgularla seyrederek ölümlere neden olabilmektedir.
Korunma Yolları:
- Kene riski taşıyan bölgelerde (ormanlık, çalılık, otluk alanlar) bulunulduğunda açık renkli ve vücudu kapatan giysiler tercih edilmeli, pantolon paçaları çorapların içine sokulmalıdır.
- Riskli alanlardan dönüldüğünde vücut, özellikle kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası dahil olmak üzere detaylıca kene kontrolü yapılmalıdır.
- Vücuda tutunmuş kene çıplak elle çıkarılmamalı, üzerine sigara basmak, kolonya veya gaz yağı dökmek gibi yöntemlerden kaçınılmalıdır. Bu tür müdahaleler, kenenin virüsü daha fazla bulaştırmasına neden olabilir.
- Kene tutunması durumunda zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
- Hastalık, hasta kişilerin veya virüsü taşıyan hayvanların kanlarına ve vücut sıvılarına korunmasız temasla da bulaşabilmektedir. Bu nedenle dikkatli olunmalıdır.