• Haberler
  • Gündem
  • Naci Görür'den Dikkat Çeken Uyarı: İstanbul'da Deprem Olma Olasılığı Yüzde 47'ye Yükseldi!

Naci Görür'den Dikkat Çeken Uyarı: İstanbul'da Deprem Olma Olasılığı Yüzde 47'ye Yükseldi!

Türkiye'nin deprem gerçeğiyle ilgili her gün farklı uyarılar ve haberler gündeme gelmeye devam ediyor. Prof. Dr. Naci Görür, konuyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Görür'e göre, İstanbul'da deprem olma ihtimali yüzde 47'lere kadar çıkmış durumda.

Türkiye, deprem kuşağında bulunması sebebiyle her gün deprem gerçeği ile yüzyüze geliyor. 6 Şubat gecesi 11 ilde büyük bir felaket yaşandıktan sonra, geçtiğimiz günlerde Bursa'da yaşanan deprem, vatandaşları endişelendirirken, deprem uzmanlarının da dikkatini bir kez daha çekti. 4 Aralık Pazartesi günü, Marmara Denizi'nde, Gemlik Körfezi'nde, Bursa Mudanya açıklarında sırasıyla 5.1, 4.5 ve 3.5 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Bu depremler, Bursa, İstanbul, İzmir ve Tekirdağ başta olmak üzere birçok ilde hissedildi.

Son günlerde açıklamaları ile gündeme gelen yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Mudanya açıklarındaki depremin, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın güney kolu üzerinde gerçekleştiğini belirtiyor. Bu noktada önemli bir detay, büyük Marmara depreminin ise aynı fay hattının kuzey kolunda bekleniyor olması. Görür, bu depreme dair öngörülerin hala geçerli olduğunu ifade ederken, İstanbul'da her an deprem olma ihtimalinin yüzde 47'ye çıktığını vurguluyor. Görür, bu oranın neredeyse bir yazı tura atma durumunu yansıttığını belirtiyor.

İstanbul Depreminin Büyüklüğü Kaç Olacak?

Kuzey Anadolu Fay Hattı, 17 Ağustos 1999'daki Gölcük depreminde kırılmıştı ve bu fay hattı İstanbul'dan geçerek batıya doğru devam ediyor. İstanbul, o tarihten bu yana 7 ila 7.5 büyüklüğünde bir deprem riski altında bulunuyor.

Yer bilimci Naci Görür, Marmara Bölgesi'nde yer alan Kumburgaz ve Adalar faylarına dikkat çekerek, Adalar fayının kırılması durumunda en fazla 7 büyüklüğünde bir deprem beklendiğini, Kumburgaz fayının kırılması halinde ise minimum 7,2 büyüklüğünde bir depremin olabileceğini belirtiyor. Ayrıca her iki fayın aynı anda kırılması durumunda ise 7,5 büyüklüğünde bir depremin yaşanabileceği öngörülüyor.