• Haberler
  • Bilim
  • NASA'nın Osiris-Rex Kapsülü Topladığı Örneklerle Dünya'ya Döndü

NASA'nın Osiris-Rex Kapsülü Topladığı Örneklerle Dünya'ya Döndü

NASA'nın Bennu Adlı asteroitten örnek toplaması için gönderdiği Osiris-Rex isimli kapsül görevini başarıyla tamamlayarak Dünya'ya geri döndü.

NASA'nın Bennu isimli asteroitten örnek toplaması için 2016 yılında gönderdiği Osiris-Rex isimli kapsülü, görevini yerine getirdi. Bennu isimli asteroitten yaklaşık 250 gram kaya ve toz örneği toplayarak dünya atmosferine giren Osiris-Rex, ABD'nin Utah eyaletinde Savunma Bakanlığına ait Utah Test ve Eğitim Sahası olarak belirlenen çöl bölgesine paraşütle iniş yapmayı başardı. 

Uzmanlar bu asteroitlerin dünyaya yakın olan karbon bakımından zengin oldukları, güneş sistemine en eski zamanlara ait bir zaman kapsülü olarak görev gördüğü belirtildi. 

Alınan örnekler uluslararası bir uzman grubunca da incelenecek

NASA tarafından yapılan ilk görevde bir asteroitten örnek toplanmasının başarıyla gerçekleştirilmesinden sonra alınan öreklerin çeyreğini incelemeleri için dünya çapında 38 kurumdan ve 200'den fazla uzmandan oluşan bir gruba göderilceği bildirildi. 

Bennu’nun Dünya’ya çarpacağı iddia edilmişti

2021 yılında Osiris-Rex ekibindeki bilim adamları, Bennu'nun Dünya'nın yörüngesine sürüklenebileceği ve Eylül 2182'ye kadar gezegene çarpabileceği ihtimalini ortaya koymuşlardı. Bu iddianın gerçekleşme olaslığının ise yüzde 0,037 olarak hesaplandı. 

Osiris-Rex’i yeni görevler bekliyor 

2016 yılında fırtalatılan Osiris-Rex 2018 yılında Bennu'ya ulaştı, 20 Ekim 2020'de örnekleri toplamıştı. 10 Mayıs 2021 yılında ise Dünya'ya geri dönmek üzere yolculuğa başlamıştı, görevini başarıyla tamamlayan Osiris-Reş'e Dünya'ya yakın başka bir asteroit olan Apophis'i keşfetmek üzere gönderilmesi planlanıyor.