• Haberler
  • Sağlık
  • Sağlıklı Uykunun Sırrı Çözüldü! Bunları Uygulayan Rahat Edecek!

Sağlıklı Uykunun Sırrı Çözüldü! Bunları Uygulayan Rahat Edecek!

Günümüzde çok sayıda insanın uykusuzluk problemi çektiği görülüyor. Pek çok kişi, uykusuzluk şikayeti ile uzmanlara başvuru yapıyor. Uzmanların söylediğine göre ise yetişkinlerin yarısı bu sorunu yaşıyor. Ancak bu sorunu çözmek için farklı yollarda mevcut.

Günümüzde çok sayıda insanın uykusuzluk problemi çektiği görülüyor. Pek çok kişi, uykusuzluk şikayeti ile uzmanlara başvuru yapıyor. Uzmanların söylediğine göre ise yetişkinlerin yarısı bu sorunu yaşıyor. Ancak bu sorunu çözmek için farklı yollarda mevcut.

Bilindiği üzere insanın belli bir sirkadiyen ritmi var. Bu ritim, aynı zamanda uyku düzenleyicisi olarak da görev yapıyor. Bu sistem sayesinde geceleri yeterli uykuyu alıp gün boyu aktif olabiliyoruz. Ancak çeşitli durumlarda bu ritim bozulabiliyor. Özellikle stresli durumlarda, travmatik bir olay sonucunda, kişiler büyük ölçüde uykusuzluk sorunu ile karşı karşıya kalabiliyor.

Uzmanlara göre bir insanın günlük olarak ideal uyku saati, 7 saat ile 9 saat arasında değişiklik göstermekte. Bu süreden daha az ya da daha fazla uyumak, çeşitli sorunları da berberinde getirebiliyor. Stresli durumlarda ve travmatik süreçlerde bu denge bozulabiliyor, ancak bu durum geçici olarak adlandırılıyor. Ancak bu durumun geçici olmaması ve sürekliliğinin devam etmesi ise büyük sıkıntılara yol açabiliyor.

Kaliteli Uyku İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler

İnsanların uyku sorunu çekmesinin nedenleri arasında çok sayıda uyku bozuklukları da yer alıyor. Kişilerin en kaliteli şekilde uyuyabilmesi için ise uzmanlar bazı püf noktalar önermekte.

Eğer uykuya dalma konusunda sıkıntılar yaşıyorsanız, uyku moduna geçmeden en az yarım saat önce kendinizi dinlenmeye almalısınız. Böylece zihin ve beden aktif bir şekilde çalışmak yerine rahatlamaya başlayacaktır.

Diğer yandan uykuyu en çok etkileyen durumlardan birisi de beslenme ile alakalı. Kişinin yemeğini yediği saatten tüketmiş olduğu besinlere kadar her şey uyku üzerinde etkili. Uyumaya yakın bir zaman diliminde yüksek karbonhidratlı besinler tüketmek, kaliteli bir uykunun önünde engel oluşturmakta. Eğer yüksek karbonhidratlı bir besin tükettiyseniz, vücudunuza sindirim için en az 4 saat gerekecektir.

Uzmanlara işaret ettiği bir diğer nokta ise mavi ışıkla ilgili. Yatma saatine yakın televizyon izlemek, bilgisayar ve telefonda vakit geçirmek gibi eylemler, hem uykuya dalmayı hem de kaliteli bir uykuyu ciddi anlamda etkilemektedir. Bu durumun yaşanmasının en önemli sebeplerinden birisi mavi ışığın melatonin hormonunu baskılaması. Diğer bir sebep ise zihninizi aktif tutup rahatlamasının önüne geçmesi.