Bugünün Haberi
20 Şubat 2025, 19:07
9

TÜSİAD Krizi Yükseliyor! Yurt Dışına Çıkış Yasağı Geldi

Genel kurulda yaptıkları konuşmalar sonrası soruşturma başlatılan Ömer Aras ve Orhan Turan’a yurt dışına çıkış yasağı getirildi. Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan sert tepki gösterirken, muhalefet süreci “hukukun çürütülmesi” olarak nitelendirdi. İş dünyasında yankı uyandıran gelişmelerin detayları haberimizde!
TÜSİAD Krizi Yükseliyor! Yurt Dışına Çıkış Yasağı Geldi

TÜSİAD’ın tepesindeki isimler, genel kurulda yaptıkları konuşmalar nedeniyle adli sürecin ortasında kaldı. Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras ve Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, “yanıltıcı bilgiyi yayma” suçlamasıyla ifadeye çağrıldı ve mahkeme tarafından yurt dışına çıkış yasağı konularak serbest bırakıldı.

Ne Olmuştu?

13 Şubat’ta yapılan TÜSİAD Genel Kurulu’nda, dernek yöneticilerinin bazı açıklamaları hükümet tarafından tepkiyle karşılandı. Özellikle Orhan Turan’ın “yargıyı yönlendirme ve kamu barışını bozma” iddialarıyla suçlanması dikkat çekti. Savcılık hemen devreye girerek soruşturma başlattı.

14 Şubat’ta İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne talimat verildi ve iki isim ifadeye çağrıldı. Ardından İstanbul Adliyesi’ne götürülen Aras ve Turan, mahkeme tarafından yurt dışı yasağı konularak serbest bırakıldı.

Erdoğan’dan Sert Tepki

Bu gelişmeler üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜSİAD’a sert çıktı. TÜSİAD’ın eski Türkiye’de siyaseti dizayn eden bir yapı olduğunu söyleyen Erdoğan, artık böyle bir güce sahip olamayacaklarını belirterek, “Haddini aştılar” ifadelerini kullandı.

Muhalefetten Destek, Hükümetten Savunma

TÜSİAD’a yönelik soruşturma muhalefet kanadında büyük tepki çekti. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, süreci “hukukun nasıl çürüdüğünün yeni bir kanıtı” olarak yorumladı. “İktidar açıkça ‘Beni eleştiren yanar’ mesajı veriyor” diyen Özel, sürecin baskı unsuru olarak kullanıldığını savundu.

Öte yandan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, soruşturmanın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından sonra başlatıldığı iddiasını reddetti. Tunç, “Soruşturma önceden başlamıştı, ifade alma süreci düne denk geldi” diyerek, Erdoğan’ın açıklamalarının süreci tetiklemediğini söyledi.

TÜSİAD Ne Dedi?

TÜSİAD yönetimi ise sessiz kalmadı. Yapılan açıklamada, konuşmaların “katılımcı demokrasi ilkesi çerçevesinde” gerçekleştirildiği belirtildi. “Biz tarafsız ve bağımsız bir şekilde ülkenin refahı ve kalkınması için fikirlerimizi sunuyoruz” denilen açıklamada, TÜSİAD’ın Türkiye’nin gelişimi için her zaman öneriler getireceği vurgulandı.

12 Haziran 2025, 13:31
3

İmamoğlu Davası Karar 26 Eylül'e Ertelendi?

Yolsuzluk suçlamasıyla görevden uzaklaştırılan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun "bilirkişiyi etkilemeye teşebbüs" suçlamasıyla yargılandığı davanın duruşması 26 Eylül Cuma gününe ertelendi. İmamoğlu ve avukatlarının duruşmaya katılmadığı görüldü.
İmamoğlu Davası Karar 26 Eylül'e Ertelendi?

İstanbul siyasetinin gündemini meşgul eden önemli bir dava süreci devam ediyor. Yolsuzluk iddiaları nedeniyle görevden uzaklaştırılan eski İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "bilirkişi ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" suçlamasıyla yargılandığı davada yeni bir gelişme yaşandı. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşması, 26 Eylül'e ertelendi.

Basın Toplantısı Sonrası Başlayan Soruşturma

Davanın temelini, Ekrem İmamoğlu'nun 27 Ocak'ta Saraçhane'de düzenlediği bir basın toplantısı oluşturuyor. İmamoğlu, bu toplantıda hakkındaki soruşturmaları eleştirmiş ve aynı bilirkişinin sürekli olarak görevlendirildiğini iddia etmişti. Bu açıklamaları üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İmamoğlu hakkında "bilirkişi ve yargı organlarının bağımsız ve tarafsız olmadığı yönünde bir kamuoyu oluşturmayı amaçladığı" ve "yargı görevi yapanı, bilirkişiyi veya tanığı etkilemeye teşebbüs" suçlamalarıyla dava açtı. İddianamede, İmamoğlu için 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor ve Türk Ceza Kanunu'nun 53. maddesinin uygulanması isteniyor.

Media content

Silivri'ye Alınan Duruşma ve Tepkiler

Davanın ilk duruşmasının kısa süre önce Çağlayan'dan Silivri'ye alınması, İmamoğlu ve avukatları tarafından sert bir şekilde eleştirildi. Bu duruşmaya Ekrem İmamoğlu ve avukatları katılmazken, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik de destek amaçlı planladıkları mitingin iptal edildiğini duyurdu.

Bilirkişi İfadesi ve İddianamenin Detayları

İddianamede ifadesine yer verilen bilirkişi S.B., İmamoğlu'nun açıklamalarıyla isminin basında ve sosyal medyada yayımlandığını, karalama kampanyasına maruz kaldığını belirtti. S.B., bugüne kadar hiçbir hukuksuz işe imza atmadığını ve sadece CHP değil, diğer partilere ilişkin davalarda da bilirkişilik yaptığını ifade etti. İddianamede, İmamoğlu'nun basın toplantısıyla "bilirkişi ve yargı organlarının bağımsız ve tarafsız olmadığı yönünde kamuoyu oluşturmayı amaçladığı" ve "soruşturmaları etkilemeye çalıştığı" değerlendirmesi yapılıyor.

Ekrem İmamoğlu'nun 23 Mart'ta yolsuzluk suçlamasıyla tutuklanmasının ardından devam eden bu dava, hukuki süreçlerin ve siyasi tartışmaların merkezinde yer alıyor. Gözler, 26 Eylül'de yapılacak bir sonraki duruşmaya çevrilmiş durumda.

İlginizi Çekebilecek Haberlerimiz

Aşağıya kaydırmaya devam edin...