İngiltere, Rus Paralı Asker Grubu Wagner'i Terör Örgütü Olarak Tanıma Yolunda Adım Atıyor

İngiltere Hükümeti, Rus paralı asker grubu Wagner'ı terör örgütü olarak resmen tanıma yönünde bir adım attı. Bu kararın parlamentodan onaylanması durumunda, Wagner'e katılmak veya onu desteklemek İngiltere'de suç kabul edilecek.

İngiltere Hükümeti, Rus paralı asker grubu Wagner'i terör örgütü olarak ilan etme adımlarını atmaya hazırlanıyor. Wagner'in faaliyetlerinin yanı sıra grubun desteklenmesi veya üyeliği yasaklayacak bir taslak metin üzerinde çalışılıyor. İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman, Wagner grubunu "şiddet içeren ve yıkıcı" olarak tanımladı ve grubun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in uluslararası alandaki "askeri aracı" olarak faaliyet gösterdiğini belirtti.

Braverman, "Putin rejimi, oluşturduğu bu canavarla nasıl başa çıkacağını düşünürken, Wagner'in istikrarsızlaştırıcı faaliyetleri Kremlin'in siyasi hedeflerine hizmet etmeye devam ediyor. Onlar (Wagner savaşçıları) kesin ve net bir şekilde terör örgütüdür. Hazırladığımız metin, bu gerçeği İngiltere hukukunda net bir şekilde ortaya koyacak. Wagner, yağma, işkence ve barbarca cinayetlerle ilişkilendirilmiştir. Ukrayna, Orta Doğu ve Afrika'daki faaliyetleri, küresel güvenliğe yönelik bir tehdittir. Bu nedenle bu terör örgütünü yasaklamaya karar verdik ve Ukrayna'ya Rusya'ya karşı yardım etmeye devam ediyoruz" dedi.

Parlamentoya sunulacak metnin yasalaşması durumunda Wagner grubuna üye olmak, grubun tanıtımını yapmak, toplantılarını düzenlemek veya logosunu kamu alanlarında taşımak suç kabul edilecek. Wagner destekçilerine 14 yıla kadar hapis cezası ve mal varlıklarının dondurulması veya el konulması gibi yaptırımlar uygulanabilecek.

Wagner paralı asker grubu, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşında önemli bir rol oynamış ve Rus ordusunun stratejik olarak önemli Bakhmut şehrini ele geçirmesine yardımcı olmuştu. Ancak grubun lideri Evgeny Prigojin, Rus ordusunu Wagner kamplarına saldırmakla suçlayarak 23 Haziran'da isyan başlatmıştı. Wagner savaşçıları, Prigojin'in emriyle Rusya'nın güneyindeki Rostov'dan başkent Moskova'ya silahlı bir yürüyüşe başlamıştı.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'un istifasını talep eden Prigojin, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun arabuluculuğunun ardından isyanı durdurmuştu. Kremlin, 24 saat süren isyanın ardından Wagner'in Rusya'daki faaliyetlerini sona erdireceğini ve Wagner savaşçılarını Belarus'taki bir üsse yerleştireceğini açıklamıştı.

İngiltere, 2020'de Prigojin'e, Mart 2022'de Wagner grubuna ve bu yılın Temmuz ayında da Orta Afrika Cumhuriyeti, Mali ve Sudan'da grupla bağlantılı kişilere ve kuruluşlara yaptırımlar uygulamıştı. Wagner grubu şu anda Suriye, Libya ve Afrika'nın birçok ülkesinin batısında ve kuzeyinde faaliyet gösteriyor.