Taksilerde Devrim Yeni Sistemle Neler Değişecek?

GİB'in bu yeni düzenlemedeki temel amacı, yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanımını yaygınlaştırarak belge düzenine uyumu artırmak, kayıtlı ekonomiyi desteklemek ve yolculara kartla ödeme imkanı sunmaktır. Bu kapsamda, mevcut taksimetrelerle entegre çalışacak yeni nesil ödeme kaydedici cihazların kullanımı taksiciler için zorunlu hale getiriliyor.
31 Aralık'a Kadar Yeni Sistem Zorunlu Hale Geliyor
Taslağa göre, taksimetre takılması zorunlu olan tüm taksilerde yolcu taşımacılığı yapan esnafın, 31 Aralık 2025 tarihine kadar Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından onaylanmış, belirli teknik özelliklere sahip ve taksimetreleriyle bağlantılı çalışabilen yeni nesil ödeme kaydedici cihazları edinmesi gerekecek.
Yeni işe başlayan taksiciler veya taksimetresini değiştirenler için ise bu süre daha kısa olacak. Bu durumda, işe başlama veya taksimetrenin değiştirildiği tarihi izleyen en geç 30 gün içinde onaylı ve bağlantılı cihazların kullanılması zorunlu olacak. Fiilen yolcu taşımacılığına başlanmadan önce de bu cihazların aktif hale getirilmesi gerekecek.

Yeni Plakalı Taksiler İçin Geçiş Süreci Tanındı
Tebliğin yürürlüğe girdiği tarih ile Bakanlık tarafından ilk onay verildiği tarih arasında yeni plaka tahsisine bağlı olarak faaliyete başlayan taksiciler için ise bir geçiş süreci öngörülüyor. Bu mükellefler, 1 Temmuz 2026 tarihinden itibaren taksimetreyle bağlantılı cihazları kullanmaya başlayacaklar.
TÜBİTAK Teknik İncelemeleri Yapacak
Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar ve bunlarla bağlantılı çalışacak taksimetrelere ilişkin teknik incelemeler, GİB tarafından belirlenecek esaslar çerçevesinde TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilecek. Bu sayede sistemin güvenilir ve sorunsuz çalışması hedefleniyor.
Yeni Sistem Nasıl Çalışacak?
Yeni düzenlemeyle birlikte taksimetre açıldığı anda yeni nesil ödeme kaydedici cihazda da işlem başlayacak. Ücretin taksimetre tarafından hesaplanmasının ardından, cihazda da işlemin sonlandırılması esas olacak.

Önemli Detaylar:
- Taksimetre, ödeme kaydedici cihazdan bağımsız olarak tek başına çalışamayacak.
- Ücretin hesaplanıp işlem tamamlandıktan ve yeni nesil ödeme kaydedici cihazdan belge düzenlendikten sonra taksimetrenin yeniden kullanılması mümkün olacak.
- Aynı şekilde, cihaz da taksimetreden bağımsız olarak tek başına çalışamayacak.
- Tutar bilgisi, yeni nesil ödeme kaydedici cihaza doğrudan taksimetreden otomatik olarak gelecek ve elle tutar girişi yapılamayacak.
Bu yeni uygulama ile taksi sektöründe şeffaflığın artması, kayıt dışı ekonominin önüne geçilmesi ve yolcuların ödeme kolaylığının sağlanması bekleniyor.