Bugünün Haberi
27 Ekim 2023, 01:49
4

Uzmanlar Açıkladı: Bu Mucizevi Bitki Her Derde Deva!

Hastalıkların giderek arttığı ve çoğaldı çağımızda, sağlık için önemli öneriler daha çok dikkate alınır oldu. Pek çok kişi, hem bağışıklığını güçlendirmek hem de hastalıklardan hızlıca kurtulmak için şifalı ürünleri araştırıyor.
Uzmanlar Açıkladı: Bu Mucizevi Bitki Her Derde Deva!

Hastalıkların giderek arttığı ve çoğaldı çağımızda, sağlık için önemli öneriler daha çok dikkate alınır oldu. Pek çok kişi, hem bağışıklığını güçlendirmek hem de hastalıklardan hızlıca kurtulmak için şifalı ürünleri araştırıyor. Bu yazıda ölüm dışında neredeyse her şeye iyi gelen bir bitkiden söz edeceğiz. Uzmanların da önerdiği sarımsak her derde deva oluyor.


Çok eski zamanlardan beri sıklıkla tüketilen sarımsak, oldukça güçlü ve doğal bir antibiyotik olarak biliniyor. Bu bitkinin pişmiş hali ayrı, çiğ hali yarı, çayı ayrı şekilde faydalı. Ancak sarımsaktan daha etkili bir şekilde faydalanabilmek için dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar da mevcut. Özellikle de üst solunum yolları enfeksiyonlarında oldukça etkili olduğu bilinen bu doğal ilacın sağlık açısından birçok faydası bulunuyor. İşte sarımsakla ilgili önemli detaylar…


Bu Bitki Tam Bir Şifa Deposu


Türk mutfağında da sıklıkla kullanılmakta olan sarımsak ile ilgili yapılan araştırmalara göre, bu bitki tam bir şifa deposu olarak nitelendirilebilir. Adeta mucizevi diyebileceğimiz bu bitkinin sapı, yaprakları ve torak altında kalan soğanı, aromatik yağlar açısından oldukça zengin. Sarımsağı ister çiğ, ister pişmiş olarak kullanmak mümkün. Ayrıca sarımsağın yağı ve çayı da sağlığa oldukça faydalı olarak kabul ediliyor.


Vitamin ve mineraller açısında oldukça zengin olan bu bitkide, B6, C vitamini, Kalsiyum ve Demir bulunuyor. Bunlarla birlikte magnezyum, çinko, omega 3 ve omega 6, fosfor, bakır gibi pek çok faydalı içeriği de bünyesinde barındırıyor.


Uzmanlara göre sarımsağı çay olarak tüketmek oldukça faydalı ve içerisinde yer alan vitamin, mineral ve yağ asitleri, çay formunda daha kolay ve iyi bir şekilde vücuda alınabiliyor. Ayrıca sarımsak antioksidan özelliğini, çay formunda çok daha iyi bir şekilde ortaya koyabiliyor.


Sarsımsak çayını hazırlamak ise oldukça kolay. Bunun için sarımsak, zencefil ve limon suyuna ihtiyacınız var. Öncelikle 3 parça zencefili toz haline getirmek gerekiyor. Ardından bu tozun üzerine yaklaşık 1,5 su bardağı ölçüsünde su koymak gerekiyor. Bu şekilde hazırlanan karışım, 3 dakika kadar kaynatılıyor. Daha fazla kaynatmak ise yararlı maddelerin azalmasına neden olabilmekte. Sonrasında ise havada güzelce ezilmiş olan 3 diş sarımsak, kaynamış olan zencefilli suya ekleniyor. Bu aşamada karşımın ocaktan alınması önemli. Ocaktan alınan çayın üzerine kapatılıp bir süre dinlendirmeye bırakılıyor. Son olarak çay süzülerek bir bardağa alınır ve üzerine limon suyu eklenir. Çayı tatlandırmak isteyenler ise içine bal da katabilirler.


Bu karışım pek çok konuda büyük fayda sağlamaktadır. Ancak her şeyin fazlası zararlı olduğu için bu çayın da kararında tüketilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde yarardan çok zarar görebilirsiniz.

10 Haziran 2025, 16:34
9

Yapay Zeka ile Tümörler Artık Tamamen Temizlenecek mi?

Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi'nde geliştirilen yapay zeka destekli çığır açan bir sistemle, beyin tümörü ameliyatlarında cerrahların tümörü ne kadar temizlediği anlık olarak takip edilebiliyor. TÜBİTAK projesi olarak hayata geçirilen bu yenilik, cerrahların operasyon başarısını artırarak hasta sağlığına önemli katkı sağlamayı hedefliyor.
Yapay Zeka ile Tümörler Artık Tamamen Temizlenecek mi?

Yapay zeka teknolojileri, tıp alanındaki uygulamalarıyla her geçen gün daha da ileriye gidiyor. Son olarak Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi'nde Prof. Dr. Nevcihan Duru liderliğinde geliştirilen nöronavigasyon sistemi, beyin tümörü ameliyatlarında cerrahlara adeta bir "yol haritası" sunuyor.

Sistem, cerrah ameliyatı yaparken, tümörün ne kadarının temizlendiğine dair gerçek zamanlı görüntüler oluşturarak doktorun operasyon sırasında doğru kararlar vermesine yardımcı oluyor.

Ameliyat Anında Boşluk Tespiti: Yüzde 98 Doğrulukla!

Prof. Dr. Nevcihan Duru, sistemin geliştirilme sürecini şu sözlerle anlattı: "Tümörü temizlerken oradaki boşluğu gerçek zamanlı ekranda görmüyoruz diye bir şeyden bahsettiler. Keşke ameliyatı yaparken sanki o sırada MR çekilmiş gibi ekranda bu görüntüyü görebilsek." Bu ihtiyaca yönelik olarak geliştirilen nöronavigasyon sistemi sayesinde, ameliyat bölgesinden alınan ultrason görüntüleri ile beynin gerçeğe yakın bir görüntüsü ekrana yansıtılıyor.

Media content

Duru, sistemin işleyişini ise şöyle detaylandırdı: "Ameliyat esnasında ultrason cihazıyla beyindeki ultrason görüntülerini alarak, tümörün çıktığı bölgeyi, yani rezeksiyon boşluğunu tahmin edebilen bir sistem geliştirdik. Ona göre doktor tümörü tam çıkarıp çıkaramadığını anlayıp belki devam edecek, belki yön alacak gibi. Bizim sistemimiz ise bu boşluğu yaklaşık yüzde 98 doğrulukla tahmin edebiliyor."

TÜBİTAK Destekli Proje, Onay Sürecinde

Tamamen yerli ve milli imkanlarla geliştirilen bu yapay zeka destekli sistem, aynı zamanda bir TÜBİTAK projesi olarak öne çıkıyor. Geliştirme süreci tamamlanan sistemin, klinik kullanıma geçebilmesi için gerekli onay süreçleri devam ediyor. Bu sistemin yaygınlaşmasıyla birlikte, beyin tümörü ameliyatlarının başarı oranlarının artması ve hastalar için daha güvenli operasyonların gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Bu yenilikçi çalışma, Türk bilim insanlarının tıp teknolojileri alanındaki yetkinliğini bir kez daha ortaya koyarken, sağlık sektöründe yapay zekanın dönüştürücü gücünü de gözler önüne seriyor.

İlginizi Çekebilecek Haberlerimiz

Aşağıya kaydırmaya devam edin...