Kuş Gribi Hortladı! Tavuk Devi Türkiye'den Çekiliyor!!

Brezilya'nın güneyindeki Rio Grande do Sul eyaletinde bir tesiste ticari kümes hayvanlarında ilk kez kuş gribi virüsünün yayıldığının doğrulanması, dünyanın dört bir yanındaki alıcıları endişelendirdi. Brezilya, küresel ihracat pazarının üçte birinden fazlasını tedarik ediyor ve uzun süredir kuş gribinden ari bir ülke olarak sahip olduğu statü, yerel üreticilere rakiplerine karşı önemli bir avantaj sağlıyordu.
4 Milyar Dolardan Fazla İhracat Geliri Risk Altında
Meksika ve Güney Kore'nin de aralarında bulunduğu önemli ülkelere yapılan tavuk sevkiyatları askıya alındı. Hükümet verilerine göre, yasaklar şimdiye kadar yılda 4 milyar dolardan fazla ihracat geliri ya da toplamın yüzde 40'ını oluşturan pazarları kapattı. Çin, Brezilya'dan kümes hayvanı ithalatını 60 gün boyunca durdurma kararı alırken, Kosova da benzer bir yasak getirdi.

Küresel Tavuk Fiyatları Yükselebilir
Danışmanlık firması Datagro'dan analist Joao Otavio Figueiredo, durumun küresel tavuk fiyatlarına etkisine dikkat çekti: "En büyük küresel tedarikçiyi birkaç büyük ithalatçının elinden aldığınızda, onları savunmasız bir konuma sokarsınız. Brezilya'dan alımlarını durduran alıcılar yakında daha yüksek fiyatlarla karşılaşabilir."
Tüketicilerin pahalı sığır etine daha ucuz alternatifler arayışıyla küresel tavuk talebi artarken, bu durum Brezilya'daki BRF SA ve JBS SA ile ABD'deki Tyson Foods Inc. gibi şirketlerin kârlarını artırmıştı. ABD Tarım Bakanlığı'nın tahminlerine göre tüketicilerin bu yıl rekor miktarda tavuk yemesi bekleniyordu. Brezilya'daki bu salgın, küresel arz zincirinde önemli bir aksaklığa yol açarak beklentileri değiştirebilir.
Yetkililer, H5N1 virüsünün insanlara bulaşma riskinin düşük olduğunu ve enfeksiyonun genellikle enfekte canlı veya ölü kuşlarla yakın temas yoluyla bulaştığını belirtiyor. Hastalığın kümes hayvanlarının eti veya yumurtasının tüketilmesiyle bulaşmadığı da vurgulanıyor.