Payload Logo
14 Mayıs 2025, 15:30
2
(Güncellendi: 14 Mayıs 2025, 15:30)

İstanbul'da Deprem Sonrası Kiralık Evler Ucuzladı mı?

İstanbul'da geçtiğimiz günlerde meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, konut piyasasında önemli değişikliklere yol açtı. Özellikle depremin daha şiddetli hissedildiği ve riskli olarak görülen bazı ilçelerde kiralık konut fiyatlarında belirgin bir düşüş yaşanıyor.
İstanbul'da Deprem Sonrası Kiralık Evler Ucuzladı mı?

Nisan ayı ortalamalarına göre İstanbul'da metrekare başına ortalama kira fiyatı 287,50 TL olarak hesaplanmıştı. Ancak depremin ardından Silivri, Bağcılar, Esenler, Sultangazi, Avcılar, Büyükçekmece ve Beylikdüzü gibi riskli ilçelerde bu ortalama ciddi oranda düşerek metrekare başına 200 TL seviyelerine indiği belirtiliyor.

Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı: "Büyükçekmece ve Küçükçekmece'ye Hiç Talep Yok"

Konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulunan İstanbul Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Adnan Yeşiltaş, deprem sonrası kiralık piyasasındaki dengesizliğe dikkat çekti. Yeşiltaş, "İstanbul'da deprem sonrası yeni yapılmış binalarda hızlı bir yükseliş var ama eski binalarda da bir çöküş görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Yeşiltaş, Beylikdüzü ve Avcılar gibi bölgelerin şehir merkezine göre biraz daha uygun olduğunu ve bu bölgelerde 20 bin TL civarında kiralık daire bulunabileceğini belirtirken, özellikle Büyükçekmece ve Küçükçekmece'ye olan talebin tamamen durduğunu vurguladı. Yeşiltaş, bu bölgelerdeki mülk sahiplerinin bir an önce binalarını yenileme telaşına düştüğünü de sözlerine ekledi.

Media content

Yeni Binalarda Kira Fiyatları Yüksek Seyrediyor

Yeşiltaş, depreme dayanıklı olarak inşa edilmiş yeni binalarda ise kira düşüşü yaşanmadığını ifade etti. "Bina yeni binaysa, güçlü yapılmışsa, aşağı yukarı şehir merkezleri gibi oradaki kiralar da 50-60 bine kadar çıkıyor" diyerek, sağlam ve yeni yapıların değerini koruduğunu belirtti.

İstanbul'daki bu durum, deprem gerçeğinin konut tercihleri ve kira fiyatları üzerindeki doğrudan etkisini açıkça gösteriyor. Riskli bölgelerdeki talep düşüşü ve buna bağlı kira azalması, vatandaşların güvenli konut arayışının bir sonucu olarak değerlendiriliyor.

14 Mayıs 2025, 16:46
2

Erdoğan'dan Tarımda Yeni Dönem Destekler Nasıl Değişecek?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 4. Tarım Orman Şurası Sonuç Bildirgesi Programı'nda yaptığı açıklamalarla Türk tarımında yeni bir dönemin başladığını müjdeledi. İklim krizinin etkilerinin hissedildiği bu dönemde tarımın ve hayvancılığın öneminin arttığını vurgulayan Erdoğan, çözüm odaklı istişareler sonucunda 86 önemli kararın alındığını ve yeni destek programlarının hayata geçirileceğini duyurdu.
Erdoğan'dan Tarımda Yeni Dönem Destekler Nasıl Değişecek?

Erdoğan, konuşmasında iklim krizinin etkilerine dikkat çekerek, su, tarım ve hayvancılık politikalarının bu gerçek ışığında belirlendiğini ifade etti. Devrim niteliğindeki üretim planlamasının faaliyete geçirildiğini belirten Cumhurbaşkanı, "Hangi ürünün nerede ne kadar miktarda ekileceğine biz karar veriyoruz. Çiftçilerimiz hangi ürüne ne kadar destek alacağını biliyor ve ekim planını ona göre yapıyor. Üretim planlamasının olumlu neticelerini önümüzdeki 3 yıl içinde daha net şekilde göreceğiz. Yeni destekleme modelini devreye aldık" dedi.

"Tarımsal Hasılamızı 74 Milyar Dolara Yükselttik"

Türkiye'nin tarım alanındaki başarılarına da değinen Erdoğan, "2002'de 3,8 milyar dolardan aldığımız ihracat oranını 32,6 milyar dolara ulaştırdık. Tüm bunları kim yapıyor? 'Tarım bitti' denilen Türkiye yapıyor. Tarım politikalarımızın merkezinde üretimin temel faktörü olan su vardır. Suya 3 trilyon 350 milyar liralık yatırım yaptık. Tarımsal hasılamızı 74 milyar dolara yükselttik" şeklinde konuştu.  

Media content

86 Karardan Öne Çıkanlar:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tarım Şurası'nda alınan 86 karardan bazılarını şöyle sıraladı:

  • Orman yangınlarına karşı önlemlerin artırılması,
  • Küçükbaş hayvancılığın kırmızı et üretimindeki payının yüzde 35'e çıkarılması için yeni destek programları,
  • Balıkçılık faaliyetlerinin güçlendirilmesi ve desteklenmesi,
  • Tarımsal kurumlar arası iş birliğinin artırılması,
  • Tarımsal diplomasi platformlarının kurulması,
  • Ar-Ge merkezlerinin inşa edilmesi,
  • İleri tarım teknolojileri araştırma enstitülerinin hayata geçirilmesi,
  • Organize tarım bölgelerinin yaygınlaştırılması,
  • Açık kanal sulama sistemlerinin kapalı basınçlı sistemlere dönüştürülmesi,
  • Sulama randımanının yüzde 60'a çıkarılması.

Erdoğan'ın açıklamaları, Türk tarımının geleceği için önemli adımlar atıldığını gösteriyor. Yeni destekleme modeli ve alınan kararların, tarımsal üretimi artırması, çiftçilere destek olması ve Türkiye'nin tarım alanındaki rekabet gücünü yükseltmesi bekleniyor.

İlginizi Çekebilecek Haberlerimiz

Aşağıya kaydırmaya devam edin...