Bugünün Haberi
13 Aralık 2023, 22:17
8

Türkiye’nin Uzaya İlk Gidecek Astronotu Yola Çıkıyor!

Türkiye'nin ilk astronotu Albay Alper Gezeravcı ve beraberindeki üç yabancı astronotun uzaya gitme planları, Ocak ayının ikinci haftasında gerçekleşecek.
Türkiye’nin Uzaya İlk Gidecek Astronotu Yola Çıkıyor!

Türkiye'nin ilk astronotu olan Albay Alper Gezeravcı’nın da aralarında yer aldığı 4 astronotu Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) taşıyacak olan Axiom Mission 3 (Ax-3), yaklaşık 28 gün sonra yolculuğa başlayacak.

Axiom Mission 3, Avrupa'yı kapsayan ilk ticari astronot misyonu olma özelliğini taşıyor. Misyon lideri İspanyol Michael Lopez-Alegria, İtalyan Walter Villadei ve İsveçli Marcus Wandt gibi astronotlar da bu görevde yer alacaklar. Görev dağılımı, 1 Komutan, 1 Pilot ve 2 Görev Uzmanı olarak belirlenmiş olup, Albay Gezeravcı Görev Uzmanı olarak bu önemli görevde bulunacak.

Yaklaşık 14 gün sürecek olan uçuş, Axiom Space tarafından organize edilecek ve Crew Dragon uzay aracı kullanılacak. Uzay aracı, Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden Fırlatma Kompleksi 39A'dan kalkacak, ardından Uluslararası Uzay İstasyonu'na doğru yol alacak. Görev tamamlandığında ise okyanusa iniş yapacak.

9 Haziran 2025, 18:09
8

Okyanuslar Ölüyor mu? Bilim İnsanları Alarm Veriyor!

Dünya okyanuslarının sağlık durumu, bilim insanlarının yaptığı yeni açıklamalarla tahmin edilenden çok daha kötü bir boyuta ulaştı. Uluslararası bir araştırma ekibi, okyanus asitlenmesinin "gezegensel sınır" olarak kabul edilen eşiği aştığını belirterek, deniz ekosistemlerini korumak için "zamanımızın tükenmekte olduğu" konusunda acil bir uyarıda bulundu.
Okyanuslar Ölüyor mu? Bilim İnsanları Alarm Veriyor!

The Guardian gazetesinde yer alan habere göre, daha önce gezegensel sınırlar içinde değerlendirilen okyanus asitlenmesi, artık bu kritik eşiği geçmiş durumda. İngiltere'nin Plymouth Deniz Laboratuvarı (PML), Washington merkezli Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi ve Oregon Eyalet Üniversitesi Deniz Kaynakları Çalışmaları Kooperatif Enstitüsü tarafından yapılan yeni bir çalışma, okyanus asitlenmesinin "sınırına" yaklaşık 5 yıl önce ulaşıldığını ortaya koydu. Gezegensel sınırlar, iklim, su ve yaban hayatı çeşitliliği gibi önemli küresel sistemlerin, sağlıklı bir gezegeni sürdürme yeteneklerinin bozulma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu doğal eşikleri ifade ediyor.

"Çevresel Bir Kriz Değil, Saatli Bir Bomba!"

Aynı zamanda Küresel Okyanus Asitlenmesi Gözlem Ağı'nın eş başkanı olan PML'den Prof. Steve Widdicombe, durumu "Okyanus asitlenmesi sadece çevresel bir kriz değil, deniz ekosistemleri ve kıyı ekonomileri için saatli bir bombadır" sözleriyle özetledi.

Çalışma, buz çekirdeklerinden elde edilen yeni ve tarihi fiziksel ve kimyasal ölçümlerin yanı sıra, gelişmiş bilgisayar modelleri ve deniz yaşamı çalışmalarıyla son 150 yılın kapsamlı bir değerlendirmesini sundu. Araştırma sonuçlarına göre, 2020 yılı itibarıyla dünya genelinde ortalama okyanus durumu, okyanus asitlenmesi için belirlenen gezegensel sınıra çok yakın, hatta bazı bölgelerde bu sınırın ötesinde bulunuyor. Bu durum, deniz suyundaki kalsiyum karbonat konsantrasyonunun endüstri öncesi seviyelerin yüzde 20'sinden fazla altına düştüğü zaman olarak tanımlanıyor.

Bilim insanları, okyanusta ne kadar derine inilirse bulguların o kadar kötüleştiğini belirtiyor. Yüzeyin 200 metre altında, küresel suların yüzde 60'ının, asitlenme için "güvenli" sınırı aşmış olduğu tespit edildi. Bu alarm verici bulgular, dünya genelinde acil eylem çağrılarının yükselmesine neden oluyor.

İlginizi Çekebilecek Haberlerimiz

Aşağıya kaydırmaya devam edin...