Buse Şenyürek

Retro Ev Dekorasyonu Nasıl Yapılır?

Buse Şenyürek

Retro ev dekorasyonu nasıl yapılır sorusu, son zamanlarda yeni bir tarz haline gelen retro dizaynı takip eden kullanıcılar tarafından sıklıkla sorulmaktadır. Eğer ev dekorasyonunuzda yenilik arıyorsanız ve son dönemler içerisinde adeta bir trend haline gelmiş olan retro ev dekorasyonu kendi evinize uygulamak istiyorsanız, sizleri aydınlatacak harika bir blog yazısı hazırladık. Bu blog yazısı sayesinde; klasik çizgi ya da modern çizgi arasında bir ev dekorasyonuna sahip olmak istiyorsanız, sizlere birbirinden ince taktikler sunacağız.

Son dönemler içerisinde dünya genelinde ve ülkemizde hakimiyetini kurmuş olan retro ev dekorasyonu, yeni ev dizecek veya eski ev dizaynını değiştirecek kişilerin sıklıkla araştırdığı bir dekorasyon tarzı haline gelmiştir. Retro dekorasyon tarzı; günümüz teknolojisinin kullanarak, geçmişin izlerini taşıyan mobilyaların açığa çıktığı bir tarzı ifade etmektedir. Bu dekorasyon tarzı sayesinde insanlar evlerinde hem geçmişin izlerini taşıyan hem de günümüz mobilya teknolojisine uyum sağlayan birçok mobilya ile evini güzelleştirebilmektedir.

Rerto Dekorasyon Tarzı Neden Tercih Ediliyor?

Her dönem içerisinde muhakkak ön plana çıkan bir dekorasyon tarzı bulunmaktadır. Son dönemler içerisinde belki de en çok duyduğumuz retro, vintage gibi bir kavramlar kıyafetlerimizden ev dekorasyonunuza kadar girmeyi başarmış ve belki de tarz denince en çok konuşulan konular arasında yerini almıştır. 

Retro dekorasyon tarzının sıklıkla tercih edilmesini sebepleri tabii ki de değişiklik gösterebilir. Kimi zaman kişinin yanlış zamanda doğduğu bir neden olabilirken, kimi zamanda da insanların modern yaşam içerisinden bir kaçış çizgisi olarak bulduğu bir yöntem tercih nedeni olarak görülebilmektedir. Farklı bir noktadan değerlendirdiğimiz zaman ise retro dekorasyon tarzı modern hayatın yanı sıra eskiye ve benliğe dönüş, maziyi hatırlama ve yaşatma imkanını da bizlere sunabilmektedir.

Retro Dekorasyon Tarzının Temel Özellikleri

  • Retro dekorasyon tarzı hazırlanırken genellikle canlı ve parlak bir iç mekan oluşturulması hedeflenir. Bu sebeple bu iç mekanı oluşturacak canlı renkteki mobilyalar tercih edilir.
  • Retro dekorasyon tarzının temel özelliği her zaman tasarımın değil işlevin ön planda tutulmasıdır.
  • Seçilen her retro mobilya parçası diğer seçilen mobilya parçasıyla rekabet içerisinde değildir. Hepsi ayrı bir görsel odak noktası oluşturmaktadır. Buna ek olarak seçilen çoğu mobilya modern mobilyalardan büyük ölçüde farklılık gösterir. Canlı ve hareketli mobilyalar tasarlanarak evin renkli ve parlak gösterilmesi ön planda tutulur.
  • Retro dekorasyon tarzında, iç mekan oluşturulması kısıtlamaya tabi tutulmamaktadır. Bu sebeple minimalist bir yaşam tarzına sahip olan insanlara önerilmez. Genellikle kısıtlamanın yanı sıra evin içinin serbestçe düzenlenmesi hedeflenir. Eski anıları zihninde canlandıracak olan nostaljik nitelikteki aksesuar ve dekor ürünleri bu dekorasyon tarzının başında gelir.
  • Mobilyalarda, koyu renkte olan ve ahşap ya da ahşap niteliği taşıyan sandalye, yataklar veya yemek masaları bu tarzı yansıtmak için kullanılabilir. Ek olarak bu ahşap görünümlü mobilyaları tamamlamak için sarı, mavi, hardal rengi, yeşil, pembe gibi renkler de sıklıkla kullanılabilir. Bu renkleri genellikle mobilyaların kumaşlarında veya duvar boyalarında bir seçim olarak görmeniz mümkündür.

Retro Dekorasyon Nedir? Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ev dizaynını değiştirmek isteyen birçok kişinin son dönemde sıklıkla aradığı retro dekorasyon tarzı, 1950’lerden 1980’lere kadar uzanan dekorasyon tarzını ifade etmektedir. Bu yıllar içerisinde; o dönemin koşullarına göre hazırlanan ev eşyalarının, günümüz teknolojisinde uyarlanarak sunulması retro dekorasyon tarzını ifade etmektedir. Retro dekorasyon tarzında genellikle geometrik desenler, canlı renkler, plastik malzeme kullanımı ve metalik parlak yüzeyler görülmektedir. Bu dekorasyon tarzı sayesinde eviniz, nostalji duygusunu barındıran ve ziyaretçilerine aktaran karakteristik bir ruha sahip stile bürünebilmektedir. 

Peki evinize retro dekorasyon tarzına uyarlamak için neler yapmanız gerekiyor? Retro ev dekorasyonunun en temel özellikleri neler? Gelin biraz bunlardan bahsedelim…

Nostaljik Ev Eşyalarını Tercih Edin

Retro dekorasyon tarzının en belirgin özelliği 1950’lerden 1980’lere kadar yaşanan dönem içerisinde, tercih edilen mobilyaların modernleştirilerek alıcılarına sunulmasıdır. Eski dönemin modernleştirilen mobilyaların en temel özelliği, geçmiş dönemlere ait olan dekorasyon modüllerini içermesidir. Mobilyalar o dönemin klasik çizgisini korurken, bir yandan da alıcısına modern bir görüntü sunmaktadır. Modern bir tasarım etkisi oda içerisinde hakimiyet kurmuşken diğer bir noktadan mobilyalar nostaljik görüntüsünü kesinlikle kaybettirilmez. 

Ev retro dekorasyon tarzına çevrilirken genellikle dekoratif objeler içerisinde pikap, plak veya radyo gibi eşyalar kullanılır. Bunun yanı sıra eskitme tarzında modern şamdanlar da sıklıkla tercih edilen dekoratif objeler arasında yerine almaktadır.

Parlak Ve Canlı Renkte Eşyalar Kullanılır

Retro dekorasyon tarzının en bilindik temel özelliklerinden bir diğeri de parlak ve canlı renkte eşyaların ve dekoratif objelerin kullanılmasıdır. Genellikle evinde duvar renklerinde pastel ya da düz yani beyaz, siyah gibi renkler tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra mobilyalara geldiğimizde; sarı, turuncu, mavi, pembe ve yeşil gibi enerji yüksek renkler tercih edilerek ürünlere yansıtılmaktadır. Mobilyaların kumaş renklerine gelindiği zaman ise genellikle hareketli yani desenli kumaşlar ve pastel tonlar tercih edilmektedir. Bunların yanı sıra retro dekorasyon tarzını odada yansıtacak ve tamamlayacak en önemli detaylar dekoratif ürünlerdir. Dekoratif ürünlerde ise yine parlak ve canlı renkler tercih edilerek, 1950 - 1980 yılları arasındaki geçmiş dekor modası hatırlatılmaktadır.

Tarzı Tamamlayacak Aksesuarlara Yer Verilir

Retro dekorasyon tarzında genellikle mobilyaların bütünlüğünün tamamlaması için vintage tarzındaki aksesuarlara yer verilir. Bu noktada eskitilmiş ürünlerin kullanılması önemlidir. Dilerseniz büyüklerinizden kalan antika eşyalara evinizin uyumlu köşelerinde yer verebilir, dilerseniz de bu tür eşyaların satıldığı antika pazarlarını ya da dükkanlara gidebilirsiniz. Ek olarak antikacıların yanı sıra, retro dekorasyon tarzının ülke genelinde oldukça benimsenmesi sebebiyle birçok yenilikçi mağzada da eski görünümlü retro tarzındaki dekorasyon ürünlerine ulaşım sağlayabilirsiniz.

Bu noktada önerilen aksesuarlar genellikle pikap, taşınabilir radyolar, eskitilmiş koltuk ya da kanepe takımları, retro tarzına uyum sağlayacak duvar saatleri veya yine eskitilmiş görünüme sahip çerçeveler ve ufak tefek vazo gibi dekorasyon ürünleri olabilir.

Mobilya Seçiminde Dikkatli Olunmalı

Retro dekorasyon tarzıyla evinize değiştirmek istiyorsanız muhakkak mobilya seçiminde dikkatli olmanız gerekmektedir. Özellikle mobilya seçimi yaparken modern çizgiden çıkmanız önemlidir. Seçeceğiniz retro tarzındaki ürünleri modern dekorasyonla bir araya getirip harmanlamanız, evinizin stilini daha çok ön plana çıkaracaktır. 

Mobilya seçerken özellikle kumaşının desenlerine ve dokularına dikkat etmeniz önemlidir. Geometrik, çiçekli ya da daha çok nötr ve soyut desenli kumaşlar retro dekorasyon tarzında ön plana çıkmaktadır. Ev içerisinde kullanacağınız minderlerde ve perdelerde de bu tarzda dokuları tercih etmeniz önemlidir. Ek olarak evinizin genelinde retro tarzını yansıtmanız ev bütünlüğünü sağlamanızda yardımcı olacaktır.

Retro Dekorasyon Neler Sunar?

Retro dekorasyon tarzı, eve ve ev sahiplerine genellikle bir özgürlük alanı açmaktadır. Tamamen deneysel, işlevsel ve görsel odaklı tasarlanan retro dekorasyon tarzı, evinize yeni bir özgürlük havası yerleştirilecektir. Evinizin içerisindeki retro tarzdaki ürünlerinizi istediğiniz zaman modern bir stile dönüştürüp birleştirebilirsiniz. Aslında tam bu noktada, özgürlükçü dekorasyon tarzını retro olduğunu söyleyebiliriz. Alternatif olarak bu dekorasyon tarzına birçok farklı seçenek ekleyebilir, cesur ve canlı renkleri kullanarak farklı bir hava esintisini evinizde yansıtabilirsiniz.

Retro dekorasyon ürünlerinde her zaman birbiriyle ilgili objelere denk gelemeyebilirsiniz. Ancak retro dekorasyon tarzı için bu da bir problem değildir. Bu dekorasyon tarzını birbirinden bağımsız parçalara bir araya getirerek farklı bir bütünlük yaratmak gibi de algılayabilirsiniz. Önemli olan her zaman sizlerin rahat hissedeceği, özgürlük alanınızın geniş olacağı ve içinizden gelen retro tarzı yansıtabileceğiniz bir alan oluşturmanızdır.

 

Yazarın Diğer Yazıları