Buse Şenyürek

Sağlıklı Bir Yaşamın 10 Basit Kuralı

Buse Şenyürek

Sağlıklı bir yaşamın 10 basit kuralı, hiç şüphesiz ki bizlere daha kaliteli bir hayat armağan edecektir. Yaşantımıza dikkat ettiğimiz sürece, hayat kalitemizin de bir anda arttırdığını göreceğiz. Az sonra bahsedeceğimiz bu kuralları uygulamak, bizi daha sağlıklı bireyler yapar. Bu sayede de kendi sınırlarımızın da dışına çıkabiliriz. Daha kabiliyetli, daha enerjik ve daha başarı odaklı oluruz. Peki, sağlıklı bir yaşamın püf noktaları nelerdir?

1 - Dengeli Beslenmeye Özen Gösterin

Sağlıklı bir yaşamın 10 basit kuralı arasında ilk olarak dengeli beslenmeyi örnek vermek isteriz. Dengeli beslenen bir birey, gayet sağlıklı bir bireydir. Mesela günün ilk öğünü olan kahvaltı, çok önemlidir. Kahvaltınızı zamanında ve yeterli miktarda yapmaya özen göstermelisiniz. Sonrasında, her sebze ve meyveyi kendi mevsiminde yeteri kadar tüketmeniz gerekiyor. Yeterli miktarda su içmek ise sağlıklı bir beslenmenin bir diğer gereksinimidir. Yetişkin bir birey, günde ortalama iki buçuk litre su içmelidir. Yediğiniz öğünlerin ise yağ oranı düşük, karbonhidrat ve protein değerleri ise orantılı olmalıdır. 

2 - Sigara ve Alkolden Uzak Durmalısınız

Eğer sağlıklı bir yaşam parolası oluşturmak istiyorsanız, sigara ve alkolün hayatınızda kesinlikle hiçbir yeri olmamalıdır. Hatta sigarayı bu serüvende asla içmemelisiniz. İçilen ortamlarda da kesinlikle bulunmayınız. Hatta sigara içen kişinin kıyafetindeki nikotin oranı bile, hiç içmeyen insanları etkilemektedir. Sigara içen kişilerde kalp ve dolaşım sistemi hastalıkları, solunum sistemi hastalıkları ve çeşitli kanser türlerinin görülme riski artar. Alkol de yine size hem anlık zarar verdiği gibi, hem de içilmeye devam edilmesi durumunda uzun vadede çok ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Sağlıklı bir yaşam için hem alkolden ve hem de sigaradan uzak durmanızı öneriyoruz. 

3 - Düzenli Uyku Çok Önemlidir

Sağlıklı bir yaşam, düzenli bir uyku olmadan asla sağlanamaz. Düzenli uyku sayesinde bağışıklık sisteminiz de olması gerektiği gibi dinlenir. Eğer kronik uykusuzluk yaşarsanız bağışıklık sisteminiz de buna bağlı olarak adeta bir çöküş yaşar. Tabii bunun sonucu da maruz kalacağınız birtakım hastalıklardır. Bunun önüne geçmek için saat çok geç olmadan yatağınıza girmeli ve ortalama olarak sekiz saat kadar uyumalısınız. Unutmayınız ki az uykunun size zarar vereceği gibi, çok fazla uyku da yine sağlık açısından pek de iyi değildir. Denge ve istikrar, her zaman çok önemlidir. 

4 - Düzenli Spor Yapın

Spor yapmak, insan sağlığı için adeta bir nimettir. Özellikle de bacak, karın, kol, göğüs ve bel kaslarınızı çalıştırarak hareketleri mutlaka yapmalısınız. Hatta hiç yoktan her gün düzenli olarak günde 10 dakika hafif koşu ve 10 dakika da mekik, yan mekik, ayak gerdirme vs gibi hareketler bile, insan sağlığı açısından son derece faydalıdır. Eğer haftada en az üç gün spor yapıyorsanız, her bir spor serüveniniz en az 20 dakika olmalıdır. Haftanın üç gününden daha az sürede spor yapıyorsanız, bu durumda en az spor süreniz ise 45 dakika olmalıdır. 

5 - Güneşe Çok Fazla Maruz Kalmayın

Güneş, bizim yaşamsal enerjimiz ve D vitamini kaynağımızdır. Ancak güneşe çok fazla maruz kalırsanız vücudunuzda kanser ve yaşlanma gibi sağlık sorunları meydana gelebilir. Eğer ki güneşin vitamininden faydalanmak istiyorsanız, bunu akşam üzeri ve sabah saatlerinde yapmalısınız. Bu zaman dilimlerinde alacağınız güneş ışınları, vücudunuza D vitamininin yanı sıra antioksidanlar ve bağışıklık sistemi desteği kazandıracaktır.  

6 - Beyninizi Aktif Tutun

Sağlıklı bir yaşamın 10 basit kuralı olarak beynimizi aktif tutmaya da ziyadesiyle önem vermeliyiz. Mesela bunun için bulmacalar çözebilir, zeka oyunları oynayabilir, zeka soruları ve hafıza teknikleriyle birlikte kendinizi ciddi anlamda geliştirebilirsiniz. Ayrıca her gün en azından 10 - 20 sayfa kadar kitap okumaya da ayrıca özen göstermenizi tavsiye ederiz. Yemeklerinizde ise beyninizin aktif olmasını sağlayacak baharatlar kullanabilirsiniz. Bunlara zerdeçal, safran ve tarçın gibi örneklendirmeler sunabiliriz. Her gün yeni bir tat almak da yine beyninizi aktif tutacak bir diğer yöntemdir. 

7 - Kendi Kontrolünüzü Kendiniz Yapın

Mesela duştan çıkıp kurulandıktan sonra kendi vücudunuzu detaylıca bir kontrol etmenizi tavsiye ederiz. Kadınlar bu sayede kendilerinde oluşan meme kanserini erkenden teşhis edebilmektedir. Sonrasında, vücudunuzdaki yeni normları, yani ben’leri de yine bu sayede erkenden tespit etmiş olacaksınız. Olası bir ciddi hastalığa yakalanma durumunda bu yöntem size adeta sağlığınızı bağışlayacaktır.

8 - Temiz Kalmaya Özen Gösterin

Sağlıklı bir yaşamın 10 basit kuralı arasında insanın temiz olması maddesi de kesinlikle yer almaktadır. Temiz bir vücut, sağlıklı bir vücuttur. Sağlıklı olmak adına diğer her şeyi yapıp, temiz olmayı ihmal ederseniz ne yazık ki sağlıklı bir birey olamazsınız. Haftada ortalama 3 kez banyo yapmanızı tavsiye ederiz. Siz bunu direkt olarak bir rutine bağlayıp her iki günde bir defa duş alma şeklinde yaşayabilirsiniz. Ayrıca banyo yaparken de öyle üstün körü yıkanmayıp, her yerinizi iyice lifleyip duş jelinin köpüğünü değdirmelisiniz. Yine sabun ve şampuan kullanmak da çok önemlidir. Tuvaletten çıktığınızda ise ellerinizi sabunla birlikte güzelce yıkamalısınız. Unutmayınız ki birçok bulaşıcı hastalık, ellerimizden yayılmaktadır. Daha sağlıklı bir yaşam için ellerimizi sıklıkla, bol köpüklü suyla yıkamalıyız. 

9 - Aşı Olun

Yetişkinler için de birçok farklı aşı takviminin olduğunu biliyor muydunuz? Aşısı olan bazı hastalıklar vardır ve bizim de bu hastalıklara yakalanma riskimiz bulunuyor. Aşı olarak bu risklerden daimi şekilde kurtulabiliriz. Hatta bu hastalıklar her yıl belli bir oranda insanın ölümüne sebebiyet veriyor. Bu hastalıklardan en çok görüleni, mevsimsel griplerdir. Sonrasında, kronik hastalığı olanlara da özel aşı takvimi uygulanır. Tetanoz aşısını ise her bireyin 10 yılda bir olması gerekir. Özellikle de rahim ağzı kanserinden korumak amacıyla kız çocuklarına da HPV aşısının yaptırılmasını öneriyoruz. Uzman bir doktorla iletişime geçerseniz sizlere bu aşılar hakkında detaylı bilgi verecektir. 

10 - Stresle Başa Çıkmayı Öğrenin

Sağlıklı bir yaşamın 10 basit kuralı arasında stresi kontrol altına almak da oldukça mühimdir. Stres, hormonlarımıza ve bağışıklık sistemimize ciddi zararlar verir. Stresle mücadele etme yöntemleri sayesinde de ondan gelecek hasarı en az seviyeye indirebilirsiniz. Mesela müzik dinlemek, yürüyüş yapmak, meditasyon, masaj ve gülmek, sizi stresten korur. Sevdiklerinizle bir arada sosyal bir hayat içerisinde olmak, sarılmak ve mutlu olmak, stres seviyenizi minimuma indirecektir. 

Yazarın Diğer Yazıları