Buse Şenyürek

Stres Seviyenizi Azaltmak İçin En İyi 10 Bitki

Buse Şenyürek

Stres seviyenizi azaltmak için en iyi 10 bitki önerimizle birlikte, kendinizi ciddi anlamda rahatlatabileceksiniz. Stresin neyden dolayı meydana geldiğini hiç düşündünüz mü? Çevresel faktörler başta olmak üzere, hayatın birçok farklı etkisi altına girerek stres yapabiliriz. Bir insanın vücudu strese fazlaca maruz kaldığında, vücutlarına sakin kalmasını söyleyen sinyaller de bir anda yok olup gider. Vücut, bu sebepten ötürü aşırı stres hormonu üretilmesine sebep olan CRH ve ACTH salgılamaya başlar. Vücut, strese uzun süreli ve yoğun şekilde maruz kaldığında adeta kendi kaynaklarını tüketir. Buna da halk arasında tükenmişlik sendromu denir. 

Stres hormonlarıyla yüklü olan bir vücutta bağışıklık sistemi direkt olarak tehlikeye atılır, önemli zihinsel ve fiziksel sağlık sorunları ortaya çıkar. Bunların en bilindikleri arasında konsantrasyon bozukluğu, hafıza problemleri, depresyon, şizofreni vb hastalıklar vardır. Elbette ki hayatın genel koşuşturması içerisinde stresten tamamen uzaklaşamayız. Ancak doğanın bize bu konularda yardımcı olacak mucizelerini de görmemiz gerekir. Strese iyi gelen bitkileri tüketerek, kendin için çok büyük bir iyilik yapabilirsin. Üstelik bilimsel ortamlarda, bu bitkilerin strese, anksiyeteye ve ruh hallerine çok iyi geldiği de kanıtlanmıştır. Biz de sizin için araştırarak stresi azaltacak 10 bitki önerisinde bulunduk.

Stresi Azaltan Bitkiler

  1. Papatya
  2. Lavanta
  3. Passiflora
  4. Melisa
  5. Rezene
  6. Roybos
  7. Kedi Otu 
  8. Adaçayı 
  9. Kantaron Çayı 
  10. Biberiye 

Papatya 

Stres seviyenizi azaltmak için en iyi 10 bitki önerimize papatya ile başlıyoruz. Papatya, içeriğindeki bileşenler sayesinde en yaygın kullanılan bitkilerden biridir. Bu harika bitkiyi kullanmak, bize hem psikolojik ve hem de fiziksel anlamda ciddi katkılar sağlar. Mesela tıbbi papatya olarak adlandırılan Alman papatyası, mide ve bağırsak problemlerine karşı son derece etkilidir. Bunun yanı sıra cilt, ağız yaraları ve soğuk algınlığına da iyi gelir. Papatyanın içerisinde flavonoidler, C vitamini, kolin, potasyum, organik asitler ve manganez bulunmaktadır. 

Papatya bitkisini, kurutulmuş şekilde çay olarak tüketebilirsiniz. Stresli olduğunuz günlerde tükettiğinizde ise stresinizi adeta alıp götürecektir. Papatyanın içerisinde yer alan flavonoidler, insan beyni içerisindeki benzodiazepin reseptörlerine bağlanır ve vücudu rahatlatıcı bir etki gösterir. Hatta Pennsylvania Üniversitesi'nde yapılan araştırmalar, papatyanın hafif ve orta derece anksiyete bozukluğu için etkili olduğunu kanıtlamıştır. 

Lavanta 

Yüzyıllar ve hatta bin yıllardır kullanılan lavanta bitkisi de yine stresi azaltma konusunda son derece etkilidir. Dünyanın neresine giderseniz gidin, strese iyi gelen bitkiler ardında lavantayı kesinlikle göreceksiniz. Ayrıca lavantayı farklı şekillerde kullanabilirsiniz. Kokusunu kullanırsınız, içeceğinize katarsınız veya da krem ve serum yağı olarak vücudunuza emilimini sağlarsınız. 

Mesela günde bir defa 80 gr dozunda uygulanan oral lavanta yağının kişilerdeki subsendromal anksiyete bozukluğuna iyi geldiği kanıtlanmıştır. Üstelik bu, anksiyete bozukluğu olan 221 hasta üzerinde itinayla denendi. Deneme sonucunda hastaların huzursuzluk, uykusuzluk ve somatik şikayetlerin semptomlarının iyileşme gösterdiği açıklandı. 

Passiflora 

Passiflora bitkisini diğer bir adıyla Çarkıfelek Çiçeği olarak da biliyoruz. Güney Amerika’nın tropikal bölgelerinde yetişen passiflora, stres seviyesini düşürmek için birebirdir. Özellikle de son yıllarda tanınmaya başlanan bu bitki, sırasıyla stres, anksiyete bozukluğu, huzursuzluk, uykusuzluk ve depresif durumlar için çok etkilidir. Eğer bu bitkiyi uzun sürekli ve istikrarlı şekilde kullanırsanız, stres seviyenizde ciddi azalmalar görülecektir. 

Eğer siz de kronik uykusuzluk durumu yaşıyorsanız, passiflora bitkisini kullanmanızı özellikle tavsiye ederiz. 

Melisa 

Melisa bitkisi, tıbbi kaynaklara göre günümüzden tam 2 bin yıl öncesinde de kullanılıyordu. Yani bu bitkinin bilinirliği ve etki seviyesi, çok eski yıllara dayanıyor. Genellikle Kuzey Afrika, Güney Afrika ve Asya bölgelerinde yetişen bir bitkidir. Melisa bitkisinin yapraklarının tadı limona benzer. Son yıllarda yapılan çalışmalar, melisa bitkisinin stres, rahatlama ve ruh halleri üzerinde çok etkili olduğu açıklandı. Melisa bitkisini düzenli olarak kullanırsanız, kendinizi daima huzurlu ve güvende hissedersiniz. Yani kısacası, stres seviyenizi azaltmak için en iyi 10 bitki  arasında kesinlikle melisa bitkisini de tercih etmelisiniz. 

Rezene 

Rezene, anavatanı Akdeniz ile Yakın Doğu olan ve maydonoz ailesinden gelen bir bitkidir. Rezene tohumlarının apoptotik, hepatoprotektif, antitrombotik, antiviral, antimikrobiyal, antispazmodik, antiinflamatuar, antimutajenik, antipiretik ve antinosiseptif özellikleri mevcuttur. Sindirime yardımcı olur ve vücutta gaz giderici etkiler barındırır. Doğanın bize adeta bir mucizesi olan bu bitkiyi doğal antioksidan olarak da tanımlayabiliriz. Eğer sindirim ve bağırsak problemleriniz varsa da yine rezene bitkisini tercih edebilirsiniz. Vücudun sağlık dengesini yerine getirecek olan bu mucizevi bitki, stres seviyenizi de azaltmaya yardımcı olacaktır. 

Roybos 

Stres seviyenizi azaltmak için en iyi 10 bitki arasındaki roybos, tam bir antioksidan deposudur. Bu bitkinin insan sağlığına ciddi katkıları olur. Sindirim sisteminizi, uyku kalitenizi, bağışıklık sisteminizi ve stres seviyenizi düzenler. İçerisinde kafein olmadığı için siyah ve yeşil çaya alternatif olarak roybos bitkisini tüketebilirsiniz. Bu bitki ayrıca kalp sağlığı, tip 2 diyabet ve kemik sağlığına da çok iyi gelir. 

Kedi Otu 

Kedi otu, kullanım geçmişi çok öncesine dayanan bir şifa bitkisidir. Hatta yazılı kaynaklarda, bu bitkinin II. Yüzyıldan itibaren uykusuzluk için önemi bir reçete olduğu da geçiyor. XVI. Yüzyılda ise kedi otu bitkisinin asabiyet, titreme, baş ağrısı ve kalp çarpıntısı tedavilerinde kullanıldığını görüyoruz. Hatta İngiltere devleti, II. Dünya Savaşı’nda stres azaltıcı olarak kedi otu bitkisini kullanmıştır. 

Eğer endişe, stres ve uyku bozukluğu gibi sorunlarınız varsa, siz de kedi otu bitkisini gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. 

Adaçayı 

Konumuz stres seviyenizi azaltmak için en iyi 10 bitki önerisi olunca, bu listeye adaçayını eklememiz de adeta bir zorunluluktur. İçerisinde çok güçlü antioksidanlar olan adaçayı, kanın temizlenmesine ve kan dolaşımının daha sağlıklı bir şekilde sağlanmasına katkı sağlıyor. Bitkinin bu tür olumlu etkileri sayesinde beyin fonksiyonları da daha sağlıklı bir şekilde çalışmaya başlıyor. İnsana hem fiziksel ve hem de psikolojik anlamda destek olan bu bitki, sinir ve stres seviyelerini de çok ciddi anlamda düzeltmektedir. 

Kantaron Çayı 

Özellikle de sarı kantaron çayı tüketerek kendinize stres konusunda doğal bir destekleyici edinebilirsiniz. Bu mucizevi bitki sadece stres seviyesini azaltmakla kalmıyor, strese bağlı olarak gelişen uykusuzluk ve baş ağrılarının da azalmasına ciddi şekilde katkı sağlıyor. Akşam yemeğinden birkaç saat sonra kantaron çayı içtiğinizde, kısa süre içerisinde uykunuz gelecektir. Bu sayede uyku kaliteniz de bir düzene girecek ve yaşam kaliteniz artmış olacaktır. 

Biberiye 

Biberiye, içerisinde B, C, D, ve E vitaminleri bulunan çok faydalı bir bitkidir. Ağrıca içerisinde demir ve kalsiyum gibi çok etkili, bir o kadar da faydalı mineraller bulundurur. Biberiye bitkisini genellikle çay şeklinde tüketebilirsiniz. İçerisinde bulunan C vitaminin etki göstermesiyle birlikte güçlü bir antioksidan moduna geçerek kan dolaşımınızın sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini sağlayacaktır. Beyne bolca oksijen gitmesini sağlar, yaşam fonksiyonlarınızın da sağlıklı bir hal almasına katkıda bulunur. Elbette ki tüm bunlar, stres seviyenizin de minimuma inmesine vesile olacaktır. 

Yazarın Diğer Yazıları