Buse Şenyürek

ChatGPT Günden Güne Gelişiyor

Buse Şenyürek

Özellikle de son dönemlerde, yapay zekanın artık hayatımıza daha çok girdiğini görüyoruz. ChatGPT ise sön dönemlerin en popüler yapay zeka araçlarından biridir. Bu teknolojiyle birlikte istemlerinize yanıt alabiliyorsunuz. Yani ChatGPT ile adeta sohbet ediyorsunuz. Hani, Oğuzhan Uğur’un Mevzular Açık Mikrofon programına gelen robot Sofia’yı birçoğunuz bilirsiniz. İşte ChatGPT de aynı onun gibi bir sistemdir. Siz ona bir şey sorarsınız, o da size bunun en olağan yanıtını verir.

Hatta bu teknolojiye mesela hatalı bir kodu düzelttirebilir, güzel bir şiir yazdırabilir ve felsefi şekilde düşündürebilirsiniz. Yapay zeka firması OpenAl tarafından geliştirilen bu teknoloji, sizce insan yalnızlığına da çare olacak mı dersiniz? Şimdilik bu konu şöyle dursun, ChatGPT’nin asıl kullanım alanlarına bir göz atalım.

Tembel Öğrencilerin Adeta Kurtarıcısı

ChatGPT, tembel öğrencilerin adeta kurtarıcısı olarak da nitelendirilebilir. Öyle ki, kitap ve defter başına geçip ödevini yapmak istemeyen öğrenciler direkt olarak bu teknolojiden yardım alıyor. Mesela siz ona ödev konusunu sunduğunuzda, o da size bunun yanıtlarını anında sıralıyordu. Tabii sonrası da bunu direkt ilgili yerlere not et ve bitti gitti.

Tabii bu ne kadar sağlıklı bir durumdur, o konuda pek de iç açıcı söylemlerde bulunamıyoruz. Zira bir öğrencinin ödevini direkt olarak başkasına yaptırması ve sanki kendisi yapmış gibi düşünmesi, onun gelişimine de ciddi anlamda zarar verecektir. Yani buradan anlıyoruz ki, en gelişmiş teknoloji bile bize tembelliği ve az gelişmişlik durumunu aşılayabilir. Bu sebeple, teknolojiyi olabildiğince doğru şekilde kullanmaya ve kendi gelişimimizi arka planda bırakmamaya özen göstermeliyiz. Aksi halde birileri sürekli olarak o teknolojiyi geliştirir, biz ise başkalarının gelişiminden yararlanmak için sadece olduğumuz yerde bekleriz.

ChatGPT Görev Ataması da Yapılıyor

ChatGPT teknolojisini kullanabileceğimiz en faydalı alanlar sanırım bunlardır. Mesela ona bir görev ataması yaparak bu teknolojiden faydalanabiliriz. Haftaya bugün, saat tam 14:00’da olan hastane randevunuz için onun sizi uyarmasını sağlayabilirsiniz. Veya da ona yarın Ankara’da hava kaç derece olacak, yağmur veya kar yağacak mı gibi sorular da sorabilirsiniz.

Çok aç olduğunuzda, pratik bir yemek tarifini de yine ChatGPT teknolojisinden pratik şekilde öğrenebilirsiniz. Başın ağrıyor, buna o anda neyin iyi gelebileceğini ChatGPT’ye sorup yanıt alabilirsiniz.

Bu teknolojinin kullanıldığı en verimli alanlardan biri de yabancı dil çevirme konusudur. İstediğiniz bir dildeki metni ChatGPT’ye atayıp, sonra da onu yine istediğiniz bir dile çevirebilirsiniz.

ChatGPT Tehlikelerine Dikkat

ChatGPT tehlikelerine de ayrıca dikkat etmeliyiz. Zira bu sistem, yanlış bilgi yayma konusunda oldukça ideal bir yapıya sahiptir. Sonuçta ChatGPT teknolojisinin herhangi bir bilinci yok. O sadece internet ortamında var olan kaynakları çok hızlı bir şekilde toplayıp size sunuyor. Peki ya taradığı kaynaklarda yanlış ve eksik bilgiler yazıyorsa ne olacak? Bunu hiç düşünmüş müydünüz? İşte o zaman, gün geçtikçe artan hatalar ve eksiklikler zincirinin içerisine düşmüş olacaksınız.

Yani var olan bir yapay zeka sistemini olabilecek en verimli şekilde kullanmamız gerekir. Ancak bunu kullanırken de sınırları aşmamakta ve ciddi hatalar yapmamakta fayda var.

Yazarın Diğer Yazıları