Buse Şenyürek

Genel Kültürünüzü Geliştirecek 12 Harika Kitap

Buse Şenyürek

Genel kültürünüzü geliştirecek 12 kitap önerisiyle birlikte, sizlere bu konuda birbirinden güzel seçenekler sunacağız. Kitap okumak, elbette ki başlı başına harika bir aktivitedir. Size hayatın farklı alanında faydalar sağlar. Düzenli kitap okuduğunuzda daha fazla şey öğrenirsiniz. Diksiyonunuz gelişir ve kelime dağarcığınız genişler. Hitabet gücünüz artar, hatta uyku kaliteniz bile düzene girer. Yine en önemli hususlardan biri de kitap okuman genel kültürümüzü geliştirmesidir. Bu, bilimsel olarak da kanıtlanmış bir şey. Biz de sizler için genel kültürünüzü geliştireceğini düşündüğümüz kitapları listeledik. Buyurun, içeriğimizin detay kısmına hep birlikte göz atalım.

Genel Kültürünüzü Geliştirecek Kitaplar

  1. Mustafa Kemal Atatürk: Gençler İçin Fotoğraflarla Nutuk
  2. Yuval Noah Harari: 21. Yüzyıl İçin 21 Ders
  3. Yuval Noah Harari: Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi
  4. Yuval Noah Harari: Hayvanlardan Tanrılara: Sapiens
  5. Stephen W. Hawking: Zamanın Kısa Tarihi
  6. Kathleen Sears: Mitoloji 101
  7. Jeremy Black: Kısa İngiltere Tarihi
  8. Gabriel Garcia Marquez: Yüzyıllık Yalnızlık
  9. Halil İnalcık: Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ 1300 – 1600
  10. İlber Ortaylı: Gazi Mustafa Kemal Atatürk
  11. İlber Ortaylı: Türklerin Tarihi - Kutulu Set (2 Kitap Takım)
  12. Michel Vovelle: Gençler İçin En Güzel Fransız Devrimi

Genel kültürünüzü geliştirecek 12 kitap listemizin ilk sırasına, Mustafa Kemal Atatürk’ün kaleme aldığı Nutuk’u eklemek istedik. Ülkemizin kurucu önderi Mustafa Kemal Atatürk, Nutuk adlı eserinde, Birinci Dünya Savaşı zamanını detaylı bir şekilde anlatarak gençleri bu konularda bilgilendirmeyi hedeflemiştir. Bu kitabı okuduğunuzda, ülkemizin kurulmadan önceki zamanı hakkında önemli bilgiler edineceksiniz. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından da okuması tavsiye edilen Nutuk kitabını biz de sizlere öneriyoruz.

Yuval Noah Harari, popüler bilim alanında oldukça faydalı eserlere imza atmıştır. Kendi kaleminden çıkan 21. Yüzyıl İçin 21 Ders adlı kitabı ise bizlere ekonomi ve teknolojideki dersleri anlatmaktadır. Harari, eser içerisinde birbirinden önemli sorular sormuş ve bununla birlikte de dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır. Eğer siyasi, ekonomik ve toplumsal sıkıntıların temelini öğrenmek istiyorsanız, bu güzel kitabı okumanızı tavsiye ederiz.

Listemizin üçüncü sırasında da yine İsrailli Yazar Yuval Nuah Harari’nin bir eserini ele alacağız. Yarın Kısa Bir Tarihi adlı eser, tam bir başarı öyküsüdür. Bu harika kitabı okurken, kendinizi uzunca bir yolculuğa çıkmış gibi hissedeceksiniz. Kitabın içerisinde yer alan konular ise sizi fazlasıyla şaşırtacaktır. Tabii şaşırtmakla da kalmayacak ve size önemli bilgiler öğretecektir.

Genel kültürünüzü geliştirecek 12 kitap listemize Harari’nin bir eserini daha eklemek isteriz. Ünlü yazara ait olan Hayvanlardan Tanrılara: Sapiens adlı eser, dünya çapında ciddi bir bilinirliğe sahiptir. Bu eserde, insan türünün taş devrinden birinci yüzyıla kadarki süreci konu alınmaktadır. Bu harika eser, tam 30’u aşkın dile çevrilmiş ve dünyanın birçok ülkesinde ciddi rağbetler görmüştür. Hatta Çin’in ulusal kütüphanesi Wenjin Kitap Ödülü’ne de layık görülmüştür. Kendisini genel kültür anlamında geliştirmek isteyen herkese bu kitabı tavsiye ederiz.

Stephen W. Hawking, bizim bildiğimizin yanı sıra İngiliz edebiyatının da en önemli isimlerinden biridir. Kendisi, Einstein’den sonra dünyaya gelen en en parlak teorik fizikçi olarak bilinir. Kendisi tarafından kaleme alınan Zamanın Kısa Tarihi adlı kitap ise bizlere bilimi sevdirmek için vardır. Popüler bilim kitapları arasında son derece parlak bir seçenek niteliğindeki bu eser, gayet sade ve anlaşılır yapıdadır. Siz de bu güzel kitabı okuyarak bilim konusunda ciddi şeyler öğrenip, genel kültürünüze katkı sağlayabilirsiniz.

Genel kültürünüzü iyi anlamda geliştirecek olan Mitoloji 101 adlı bu eser ise Kathleen Sears tarafından kaleme alınmıştır. Kitap içerisinde Truva Savaşı, Ouedipus’un kehanetten kaçışı ve Persus’un Medusa’yı öldürüşü anlatılıyor. Ayrıca klasik mitoloji havasındaki bu kitabın içerisinde Roma ve Eski Yunan dönemine ait kısımları da görebilirsiniz. Pek çok dile çevrilmiş olan Mitoloji 101 adlı eseri mutlaka okumalısınız.

Yazar Jeremy Black tarafından yazılan Kısa İngiltere Tarihi adlı bu harika kitap, bizlere Britanya tarihi hakkında önemli bilgiler veriyor. Bu kitabı okuyarak İngiltere, Galler, İrlanda ve İskoçya arasındaki arasındaki bağların ne şekilde işlediğini öğrenebilirsiniz. Yani genel İngiltere tarihi hakkında genel kültür edinmek isteyen kişiler, Jeremy Black’ın Kısa İngiltere Tarihi adlı kitabını mutlaka okumalıdır.

Gabriel Garcia Marques, hepimizin bildiği Nobel Edebiyat Ödüllü bir yazardır. Ayrıca kendisi, Latin Amerika’da Gabo olarak da tanınır. Kolombiyalı yazar, kaleme almış olduğu Yüzyıllık Yanlızlık adlı eserinde çocukluk zamanlarını inanılmaz bir sanatsal dille anlatıyor. Kitaptaki içeriklerin tamamen gerçekçiliğe dayandığını da ayrıca belirtmek isteriz. Yani sizin anlayacağınız, genel kültürünüzü geliştirecek 12 kitap içerisinde bunu da mutlaka okumalısınız deriz.

Türk profesör yazar Halil İnalcık, aynı zamanda hocaların hocası olarak da biliniyor. Ünlü profesörün kaleme almış olduğu eserler sayesinde biz bugün Osmanlı - Türk tarihine ekonomik ve siyasi anlamda bakış açıları geliştirebiliyoruz. Kendisi, aynı zamanda kültür ve medeniyet anlamında da bizlere ciddi katkılar sunmuştur. Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ 1300 - 1600 adlı eser ise çeşitli Balkan dillerine ve Arapça’ya çevrilmiştir. Hatta bu kitabın akademik açıdan ders kitabı olarak kullanıldığını da sizlere belirtmek isteriz. Bizzat kendi geçmiş tarihimiz hakkında genel kültür bilgileri edinmek istiyorsanız, Profesör Halil İnalcık tarafından kaleme alınan Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ 1300 - 1600 adlı eseri okuyabilirsiniz.

İlber Oraylı, çok önemli bir Türk tarihçi, akademisyen ve Türk Tarih Kurumu şeref üyesidir. Kendisi, aynı zamanda Profesör Halil İnalcık’ın da değerli bir öğrencisidir. Yaptığı çalışmalar sayesinde Lazio Ödülü, Puşkin Ödülü ve Aydın Doğan Ödülü’ne layık görülmüştür. Kendisi tarafından kaleme alınan Mustafa Kemal Atatürk adlı eser ise bizlere, Cumhuriyetimizin kurucu önderi Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını her yönüyle anlatmaktadır. Kitapta, dünya tarihinde nadir görülen bir deha olarak anlatılan Atatürk’ün hayatı baştan sona, bilinmesi gerektiği gibi bizlere anlatılmıştır. Elbette böyle bir kitabı okumak, son derece heyecan verici ve gereklilik barındırmaktadır.

Genel kültürünüzü geliştirecek 12 kitap listemize yine İlber Ortaylı’ya ait olan bir eserle devam ediyoruz. Türklerin Tarihi - Kutulu Set (2 Kitap Takım) adlı eser, bizi Anadolu bozkırlarından başlayarak Avrupa içlerine doğru derin bir yolculuğa çıkaracak. Kitabı okurken hem çok eğlenecek ve hem de son derece önemli bilgiler öğreneceksiniz.

Fransız Devrimi, elbette ki unutulmaz bir sarsıntı oluşturmuştur. Peki bu sarsıntının özellikle de gençlere nasıl anlatılması gerekirdi? Michel Vovelle tarafından kaleme alınan Gençler İçin En Güzel Fransız Devrimi adlı eser, size bu 10 yıllık dönemle ilgili çok önemli bilgiler aktaracaktır. Michel Vovelle, bu kitapta aslında torununun sorularını cevaplandırmaktadır. Fransız Devrimi’ne yol açan şey nedir? Sankülot nedir? Terör döneminin nedeni neydi? gibi soruların cevaplarını bu kitapta bulabilirsiniz.

Yazarın Diğer Yazıları